Авторът на пенсионната реформа, предизвикала транспортна стачка във Франция, подаде оставка

Френският комисар, отговорен за противоречивата пенсионна реформа, довела до осакатяваща транспортна стачка, подаде оставка, съобщиха от администрацията на Еманюел Макрон.

В изявление пред АФП Жан-Пол Делевой заяви, че доверието в него е подкопано от "насилствени атаки" от профсъюзите и опозиционните лидери, които искат да дискредитират преразглеждането на пенсиите. Според него то "е от съществено значение за Франция“. Кабинетът на френския президент Еманюел Макрон заяви, че Делевой ще бъде заменен "възможно най-скоро".

По-рано през месеца огромни вълни от протести обхванаха различни градове на Франция на фона на плановете на правителството да въведе пенсионна реформа. Митингите се засилиха миналата седмица, след като правителството заяви, че ще продължи с реформата, въпреки огромния обществен отзвук.

Бившият комисар се озова в центъра на скандал преди седмица, след като бе разкрито, че не е споменал няколко мандата в декларацията си пред Върховния орган за прозрачност на обществения живот (HATVP).

Съгласно новия пенсионен план тези, които са с пълен работен стаж, ще имат право на месечна пенсия от 1000 евро минимум на месец.

Предложената система няма да промени правната възраст за пенсиониране, която сега е 62, но работниците ще трябва да работят до 64 години, за да получат пълна пенсия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа