Автошколи укрили по над 1 млн. лв. приходи

Проверките продължават

Няколко автошколи в страната са укрили по над 1 млн. лв. приходи. Това е установено в рамките на проверки , в които са участвали служители на отдел “Икономическа полиция”, НАП и Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация”.

Съвместните действия са започнали преди седмица. За да установят какви приходи се крият от бранша, от Националната агенция за приходи са направили анализ на броя обучаващи се бъдещи шофьори, преминали през автошколите и явилите се на изпит пред “Автомобилна администрация”. Оказало се, че няколко автошколи са укрили 7-цифрени суми. Като някои обяснявали, че курсистите сами си сипват бензина, а други, че обучават безплатно роднини и затова отчитат малки приходи.

Според действащото законодателство, всички компании, които провеждат обучение на бъдещи шофьори, са длъжни да водят точна отчетност, включително да подават данни за курсистите в “Автомобилна администрация”. В НАП са извършили сравнение на броя на курсистите, допуснати до изпит, със средните пазарни цени за обучението им и са формирали минимален размер на приходите за всяка автошкола. Тези данни са сравнени с информацията, подадена от касовите апарати и финансовите отчетите на фирмите.

На фирмите, укрили значителни суми, ще бъдат извършени пълни данъчни ревизии за последните 5 години. Предстои възлагането на проверки в целия бранш.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България