Агент от ДАНС мамил чужденци с разрешителни (обзор)

Агент на ДАНС измамил чужди граждани, че ще получат разрешение за постоянно пребиваване в България, осигурил е подправени документи и е издал държавна тайна. Началникът на сектор в дирекция “Контраразузнаване” Е. И. е задържан за 72 часа и му е повдигнато обвинение, съобщиха вчера от спецзвеното “Антикорупция” към Софийската градска прокуратура.

Според държавното обвинение от 17 май до 3 август той заблудил нашенец, че ще помогне на двама чужденци да получат разрешение за постоянно пребиваване в страната ни.

На други двама чужденци обявил, че е съдействал за насрочване на по-ранна дата за провеждане на интервю в Министерството на правосъдието за придобиване на българско гражданство. С това Е. И. е причинил имотна вреда на четиримата за 36 247 лв., казаха от прокуратурата. Агентът е обвинен също, че издействал от неизвестен до момента човек да преправи две лични карти, които да се ползват от чужденци.

По време на разследването станало ясно, че от април до август Е. И. е разгласил държавна тайна. Той предоставил информация на разпитан по дело свидетел как работи ДАНС, информация, че спрямо конкретни лица са използвани СРС, както и за хора, заподозрени в провеждане на подривна, терористична и друга противозаконна дейност срещу сигурността на страната.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право