Агенцията по храните взема мерки срещу болестта Африканска чума по свинете

Агенцията по храните взема извънредни мерки, за да не допусне в страната да се появи болестта Африканска чума по свинете, информира БНР.

Болестта не е опасна за хората, но причинява огромни икономически загуби. Досега на територията на страната ни не е имало такова заболяване, а извънредните мерки са продиктувани от факта, че епидемията наближава границите на България.

За да се предотврати проникването на заразата Гранична полиция ще проверява личният багаж на пътниците, идващи от страни с огнище на чумата, а това са Естония, Латвия, Литва, Полша, Молдова, Украйна, Беларус и Русия.

Ако пътниците пренасят храна от животински произход, непреминала термична обработка, тя ще бъде конфискувана. Ловците трябва да предоставят проби за изследване от всяко отстреляно диво прасе и да съобщават за намерени умрели диви животни.

Фермерите, които отглеждат свине, трябва да спазват мерки за биосигурност и да уведомяват за заболели животни. При поява на огнище се предвижда умъртвяване на всички свине в огнището и обезвреждане на труповете.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България