Агенция АФИС: ГЕРБ събира подкрепата на 26% от избирателите, БСП - 22,4%

Към момента водещият партньор в управляващата коалиция ГЕРБ събира подкрепата на 26% от пълнолетното население. Този дял до преди 8-9 месеца (непосредствено след старта на кабинета) е бил около 30%. Готовите да изберат БСП са 22,4%, колкото приблизително са били и през лятото на миналата година. Това показват данните от национално представително проучване на Агенция АФИС, осъществено в периода 8-12 февруари 2018 г. Интервюирани са пряко „лице в лице“ в домовете им 1010 пълнолетни български граждани.

Едва 3,8 на сто от българите декларират подкрепа за Обединените патриоти. Преди няколко месеца този дял е бил малко над 6%. Ако доверието във вицепремиера Каракачанов е било 38% в средата на миналата година, то към настоящия момент говорим за малко под 30 на сто. Сходна е ситуацията при другата знакова фигура – вицепремиера Валери Симеонов – спад от 19 на 16 процента, посочват от АФИС.

Забелязва минимален, но постоянен спад при "Воля", които към този момент имат подкрепа от 2,5%.

ДПС са стабилизирали електоралната си подкрепа, като към момента тя е в порядъка на малко над 7%.

Единственият отчетлив и видим резултат е увеличаване дела на негласуващите и колебаещите се. Сумарно това са повече от 35%, което отново ги превръща в най-голямата „политическа сила“. Само преди 8 месеца този дял е бил 25 на сто.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика