“Агрион“ предлага безплатна оценка на земеделските имоти

Водещи фактори при избора на купувач при сделка с имоти са сигурността и бързото й реализиране

agrion_webКомпанията за професионално управление на поземлен имоти „Агрион“ започва извършването на безплатни оценки на земеделските земи. Това съобщиха от дружеството. Собствениците на имоти могат да поискат оферта или да заявят безплатна оценка на земите си на адрес www.agrion.bg/bg/request/sell или във всеки един от 20-те регионални офиси в цялата страна.

„Всеки собственик на земеделска земя може да заяви безплатна оценка на парцела си, която ще бъде направена от нашите експерти с дългогодишен опит в пазара на земя, казаха от ръководството на „Агрион“. Така хората ще добият реална представа за пазарната оценка на активите им и каква цена да очакват, ако решат да продадат имота си. Това спестява време и разходи на притежателите и ще им помогне да вземат информирано решение.

Притежатели на земеделски имоти в България са предимно хора от по-възрастното поколение, над 55 години, със средни за страната доходи. Средният размер на притежаваната земя у нас е около 20 дка земя, като собствениците й живеят предимно в столицата или другите големи градове, показва проучване, направено от на „Агрион“. Терените са им в отдалечени райони, често над 100 км разстояние от местоживеенето им, а парцелите са раздробени на малки части от наследници, които често  водят съдебни спорове помежду си. Голяма част от притежателите на земеделска земя имат други професии и нямат интерес и желание да се занимават със земеделие.

Обикновено те отдават земите си на местни земеделци срещу символични суми, дават ги за ползване на роднини или ги остават да пустеят. Проучването на „Агрион“ показва, че всеки пети собственик на земя е оставил имота си да пустее и не го развива по никакъв начин. Според официалните данни на Министерството на земеделието, храните и горите, необработваемите площи в България през 2017 г. са били в размер на 1.94 млн. дка, което е с 17 хил. декара повече в сравнение с предходната година.

Водещи фактори при избора на купувач е сигурността на сделката и бързото й реализиране, като потенциалите продавачи предпочитат документацията да не бъде подготвяна от тях, категорични са експерти по недвижимите имоти. В повечето случаи те сключват сделка с близки и познати или със специализирана компания, която е доказала във времето, че е добър стопанин и партньор, и се грижи за земите, които управлява.

„Основната ни цел е съдействаме за развитието на модерно и ефективно българско земеделие, в което дори и собствениците на малки парцели имат възможност да осребрят активите си на добра цена“, казаха от „Агрион. Техните експерти са готови да съдействат с юридическа и търговска помощ и да подготвят цялата необходима документация за продажба.

Стойността на поземления имот се влияе най-вече от местоположението, землището, транспортната достъпност, наличието на комуникации, формата, размерите и категорията на земята. Качеството на почвата също влияе на цената на поземлените активи, информират експертите в бранша.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари