АГ-кабинет заработи в шуменско село

15 млади жени, бременни и майки преминаха на преглед при акушер-гинеколог в Здравната служба на село Ивански. Те се възползваха, че от месец в обновената Здравна служба на селото има два нови медицински кабинета и сред тях е и гинекологичния. Част от жените имат здравни осигуровки, но други не са осигурени и за първи път посещават Аг-специалист, обясни Людмила Андреева, координатор "Здравеопазване" по проект на Община Шумен за интеграция на уязвими групи.

Работата по проекта е насочена към подобряване на детското и майчиното здраве и улесняване на достъпа до първична здравна помощ. Прегледите включваха профилактика и консултации, както и ултразвукова диагностика и изследвания на бременните жени, които се извършват от д-р Георги Антонов от ДКЦ-1 в Шумен и акушерката Венета Аврамова. Целта е да се проследи бременността и ако се установят някакви отклонения, да се реагира навременно и адекватно, за да се гарантира раждането на здраво бебе.

АГ-специалисти ще посещават два пъти в месеца Здравната служба в село Ивански. За организиране на прегледите съдействие оказва здравният медиатор Ирина Илиева, за която "Труд" писа, че е предпочела да се върне от Холандия в село Ивански, за да работи с ромската общност. Интересът е голям и вече започва изготвянето на списъците с жени за прегледи през май, обясни Илиева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България