Адвокатски пропуск остави Васко Кеца до живот в килия

Признат е за виновен за две убийства

Местят гарда на Бай Миле от Плевенския във Врачанския затвор

Окръжната прокуратура в Шумен приведе в изпълнение доживотната присъда без право на замяна на Васил Костов (45 г.), по прякор Васко Кеца, участник в бандата на “Килърите”. Наказанието му е влязло в сила на 26 октомври поради адвокатско забавяне при обжалването, стана ясно вчера от съобщение на Варненската апелативна прокуратура. Васко Кеца е в Плевенския затвор с 10-годишна присъда за рекет и ще бъде преместен в килия за осъдени до края на дните им във Врачанския затвор, допълват от държавното обвинение.

Васко Кеца стана известен като бодигард на сикаджията Милчо Бонев-Бай Миле, който бе разстрелян през 2004 г. Три години преди това, през есента на 2001 г., Бай Миле оцеля при бомбен атентат в столичния квартал “Изток”. Охранителят му Васко Кеца, тогава 30-годишен, бе надупчен с шрапнели в корема и гърдите.

През 2010 г. при разкриването на бандата на “Килърите”, ръководена от Петър Стоянов-Пешо Сумиста, Васко Кеца бе обвинен като човекът, наемал убийци от родния си град Червен бряг и организирал изпълнението на мокри поръчки.

Окръжният съд в Шумен, а на два пъти и Варненският апелативен съд го признаха за виновен за участие в две екзекуции, извършени от групата - на търновския адвокат Петър Лупов и на шуменския бизнесмен Румен Рачев.

Осъденият Костов и неговата адвокатка заявили, че ще обжалват присъдата на ВАпС пред Върховния касационен съд (ВКС). Била изпратена само жалба по принцип, в която не са посочени касационни основания и доказателства, които я подкрепят. Това трябвало да стане в 7-дневен срок с допълнение към жалбата.

Защитата на Васко Кеца обаче изпратила допълнението на 14 септември, 7 дни след изтичането на срока. Поради забавянето магистратите от Второ наказателно отделение на ВКС гледали жалбата без допълнението и я отхвърлили, защото не отговаря на задължителните изисквания. Така в последните дни на октомври доживотната присъда на Васко Кеца за двете убийства влязла в сила.

Предстои ВКС да се произнесе по жалбите на другите осъдени по делото “Килърите”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право