Адвокат: Ако докладваме на ДАНС се превръщаме в доносници и карикатури

Доносничеството и докладването е наследство от едно отминало време, което трябва да остане в миналото. Това заяви  адвокатът Емил Георгиев по БТВ относно предложението при нужда юристи да издават информация на свои клиенти на ДАНС, като мярка срещу прането на пари.

„България е от малкото държави, където адвокатурата е уредена на конституционно равнище – правото на защита е основно човешко право. Това означава, че ако ние трябва да докладваме на ДАНС онова, което нашите клиенти ни доверяват в рамките на взаимоотношения адвокат-клиент – ние не само се превръщаме в посмешище, карикатура, а ние ставаме доносници”, заяви юристът.

Според управляващите, така националното законодателство ще се синхронизира с европейското. „Това е чест аргумент, който не е в състояние да прикрие факта, че тази директива, която те твърдят, че предвижда специфични правила за адвокатурата, които не се намират в нашия закон срещу изпиране на пари. Ние искаме да знаем какво е направил Висшият адвокатски съвет, когато се е приемал този закон”, посочи Георгиев.

Георгиев заяви, че в Германия този проблем е уреден, като задълженията за разкриване на информация отпадат по линия адвокат-клиент. Задължението е на лице, само когато адвокатът активно съучаства в престъплението.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България