Адвокат Джузепе Консоло - Защитникът на Антонов

На 6 септември тази година Джузепе Консоло, италианският адвокат, който има голяма заслуга за освобождаването на Сергей Антонов и разбиването на инсинуацията за така наречената българска следа в атентата (13 май 1981 г.) срещу папа Йоан Павел II, отбелязва своята 70-а годишнина.

Италианецът Джузепе Консоло е само на 34 години, когато е нает като адвокат на българската страна по време на започналото дело срещу Сергей Антонов след неговото арестуване на 25 ноември 1982 година. Обвинението към Антонов е, че е съучастник в подготовката на атентата от 13 май 1981 година срещу Светия отец. Тогава по медиите в Италия и света се вихри яростна антибългарска кампания, а посолството ни е в епицентъра на това събитие, определено впоследствие като един от най-напрегнатите моменти на последната фаза на Студената война.

Когато Консоло е на среща в българското посолство, всички виждат един млад оптимистично настроен италиански адвокат, въпреки че предстоят още толкова много дни до 1 април 1985 година - денят, когато Сергей Антонов ще отлети за София, освободен след приключилия съдебен процес. “Stiamo in fiduciosa attesa” - казва на срещата през 1982 година Джузепе - тоест: “Ние сме в очакване, пълно с надежда”. След освобождаването на Антонов, италианецът казва и един друг запомнящ се израз, който характеризира всичко случило се: “Беше трудно, но си заслужаваше”.

Всъщност когато младият италианец решава, че ще защитава българите, най-близките му хора не одобряват това. Против е баща му - италиански адмирал, против е тъстът му - принц Николай Романов, пра-правнук на брата на руския император, който като главнокомандващ руската армия освобождава България през 1878 година, и който е в роднински връзки със Симеон Сакскобургготски. Против са и министърът на правосъдието на Италия Клерио Дарида, американският посланик в Италия Максуел Раб, който направо казва на Джузепе Консоло, че ако иска да остане в списъка на препоръчваните от тяхното посолството адвокати, следва да се откаже от поканата на българите, против са и много от приятелите на Джузепе Консоло.

Заслужава внимание отношението на италианския защитник към Сергей Антонов, който за него е един млад човек, в чиято невинност е дълбоко убеден, и по отношение на когото е извършена несправедливост. “Историята с “процеса на века” съдържа ценен урок: силата на истината и на закона трябва повече от всякога да възтържествува, защото по един или друг начин, винаги ще съществуват сили, извън закона, целящи да манипулират реалността, да влияят на общественото мнение, за да представят в невярна светлина фактите”, казва Консоло.

През миналата 2017-а - 35 години след процеса в Рим, Джузепе Консоло издаде в Италия книгата си “Атентатът срещу папата”, която се радва на голям интерес. Тогава едни от най-авторитетните италиански журналисти - Джани Лета, заяви, че публикуваното от адвокат Консоло е увлекателна и добре написана книга, която насочва вниманието към силата на истината. Според него тя спокойно може да бъде използувана и като учебник за подготовката на бъдещите студенти юристи.

Книгата бе преведена, издадена и представена и в България през май т. г. от Издателството на Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Спонсорите на книгата оцениха нейното патриотично и политическо значение. Симеон Сакскобургготски и президентът Георги Първанов написаха предговор към книгата. От Италия за издаването на книгата пристигна самият Консоло, който бе приет от президента Румен Радев, от Председателя на Конституционния съд Борис Велчев и от Главния прокурор Сотир Цацаров. Университетското издателство, Дипломатическото дружество и Националната асоциация за мир и сътрудничество представиха книгата пред академичната общност в БАН, в Софийския, Пловдивския и Старозагорския университети, както и в Бургас и Плевен. Заслужава да се отбележи голямата подкрепа и ценното съдействие, оказани от господата Георги Йорданов и Румен Петков за издаването и представянето на книгата.

Положително си отношение към издаването на книгата показаха и посланикът на Република Италия у нас г-н Стефано Балди, както и папският нунций Гуидо Анселмо Пекорари, които споделят мнението, че силата на истината, на справедливостта и на закона трябва да възтържествува, и че това е от полза и за успешното развитие на взаимните ни отношения, както с Италия, така и с Ватикана.

Джузепе Консоло нямаше как да не усети благодарността, уважението и симпатията на нашия народ към него. Българите оцениха особено жеста му, когато се отказа от авторските си хонорари. Италианецът вече е истински приятел на България. И обича да казва: “В живота имаме и без да го искаме толкова много роднини, но толкова малко истински приятели”.

Джузепе Консоло вече е носител на ордените “Стара планина” и “Мадарски конник”. Той е доктор хонорис кауза на Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Да му пожелаем по случай неговата 70-а годишнина - да продължава да обича като истински приятел България.

 

Искат улица да носи неговото име

На проведената през 2016 година в София конференция по случай 30-та годишнина от освобождаването на Сергей Антонов бе подкрепено предложението улица или площад в София да се нарекат на името на Сергей Антонов. Да се надяваме, че въпреки известно забавяне, тази инициатива скоро ще се осъществи. Назрява идеята на адвокат Консоло да бъде присъдено българско гражданство за големите заслуги към страната ни.

 

За него

Благодаря ви от името на българския народ

България цени високо вашата гражданска смелост и проявеното мъжество в тези дни на студена война. Благодаря ви от името на целия български народ. Времето отминава, но този случай винаги ще се помни. Не става въпрос само за противопоставяне от времето на Студената война. Тогава бе заплашена честта на един малък, но достоен народ.

Президентът Румен Радев

 

По-българин от българите

Проф. Консоло е по-българин от българите. Той беше пред нас в битката за доброто име на България след атентата срещу папата преди 37 години и трябва да му кажем “Благодаря!”. Време е да покажем, че ние не просто ценим, уважаваме и се прекланяме пред подвига, който е извършил професорът. А думата “подвиг” не е надута. Първата дума, която адвокат Консоло научава на български, е “клевета”. Книгата му е учебник за запазване на човешкото достойнство и за силата на духа.

Румен Петков, председател на АБВ

 

Беше като адвокат на „дявола“

Той прие защитата във времето, когато има НАТО и Варшавски договор, два различни свята в пряк сблъсък в момент, когато американският президент Роналд Рейгън нарича СССР “империя на злото”. А да станеш адвокат на България, която е верен съюзник на СССР, това означава да защитаваш империята на злото, да станеш на практика в тази атмосфера нещо като адвокат на дявола. Но Джузепе Консоло прие това предизвикателство.

Журналистът Джани Лета, създател на римския вестник “Темпо”

 

Силен, смел и честен човек

Да не забравяме човека, който не се замисли и миг да пожали своята младост, не се прегъна пред заплахите, отправени към него и семейството му, а застана на страната на правдата и справедливостта, за да защити един невинен човек и една страна. Може би неслучайно адвокат Консоло – този силен, смел и честен човек, е роден на 6 септември, българския празник. Желая му от сърце крепко здраве, дълголетие и все така да помага истината да възтържествува.

Ани Томова, преводач на книгата на Консоло “Атентатът срещу папата”

*Авторът Людмил Попов е временно-управляващ посолството на НР България в Рим по време на следствието срещу Сергей Антонов

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети