Адвокат иска 100 000 лв. от прокуратурата

Юристът се жалва, че е претърпял психическо напрежение и е уронено името му

Бил обвинен в измама

Адвокат от Велико Търново, който е бил разследван и съден в продължение на 8 години, а наскоро напълно оправдан, предяви иск срещу прокуратурата за 100 000 лева. Пламен Пенков настоява да получи обезщетение от 30 000 лева за имуществени вреди заради направени разноски по общо десетте съдебни процеса, които са водени срещу него и още 70 000 лева за неимуществени щети от претърпени психическо напрежение и уронване на доброто му име.

Разследването срещу юриста започнало на 3 януари 2011 г. и е приключило окончателно на 29 март тази година. Наказателното производство по чл.209 от НК за измама срещу адвокат Пламен Пенков стартирало по жалба на Ангел Станев от Горна Оряховица, известен като Барабината.

Сагата продължила години, след като прокуратурата повдигнала обвинение на Пенков и му наложила мярка за неотклонение “подписка”. Държавното обвинение внесло обвинителен акт в Районния съд във Велико Търново срещу адвоката, но съдиите си направили отвод. Така делото било изпратено в Районния съд в Казанлък, но магистратите го върнали на наблюдаващия прокурор за отстраняване на нередности и той прекратил делото. След жалба на Станев срещу прокурорското постановление, казусът отново бил възобновен и минал през съдилищата в Стара Загора, София и Габрово.

В постановлението наблюдаващият прокурор изрично е подчертал, че прекратява наказателното производство, защото деянието, извършено от адвокат Пламен Пенков, не съставлява престъпление по смисъла на НК. Съдът в Габрово сложил край на сагата като се е произнесъл с определение, че прокурорското постановление е изцяло правилно и законосъобразно.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право