Адел Таарабт - Талант, вълнение, разочарование

Адел Таарабт е определян за един от големите таланти на мароканския футбол. Има близо 200 мача във Висшата лига и Чемпиъншип, второто ниво на футбола в Англия. Играл е с "Милан" в Шампионската лига, като дори е избиран за най-добър футболист на месеца в турнира. Печелил е Чемпиъншип с "Куинс Парк Рейджърс" през 2011-а, като тогава е избран и за играч на годината в първенството. Има 18 двубоя и 4 гола за националния отбор на Мароко. Днес той е само на 29 години, но мнозина смятат, че големият талант се е превърнал в истинско разочарование. А примерите, които доказват това не са един или два.

Таарабт премина в "Бенфика" като свободен агент през лятото на 2015-а. Той обаче записа дебют за гранда от Португалия едва... четири години по-късно. Направи го в края на март, като влезе в 71-ата минута срещу борещия се за спасение „Тондела“ (1:0). Таарабт изглеждаше на поне 33 години, но всъщност е само на 29. Перфектна футболна възраст за зрял играч. За времето, в което бе на терена, журналистите преброиха 16 докосвания до топката. Дебютът му можеше и да почака още, ако не бе новият наставник Бруно Лайе, които пое тима през януари.

"Той винаги тренира добре, има желание и качества, а това ми е достатъчно", каза специалистът, който върна мароканеца в първия състав след 7-месечно изгнание в дубъла.

Играчът силно се надява кошмарите за него да са свършили. Такива той имаше в сериозни отбори, като "Тотнъм", "Милан", "Фулъм" и "Куинс Парк Рейнджърс". В КПР дори бе капитан на тима, въпреки че треньорът му по това време Нийл Уорнок, когато беше помолен да го опише с три думи, го нарече „талант, вълнение, разочарование“.

Основният конфликт обаче Таарабт имаше с Хари Реднап в тима от Западен Лондон. В един момент именитият спец спря да го пуска в игра, обяснявайки че футболистът се намирал в ужасна физическа форма.

"Беше изключително наддал на килограми – каза Реднап, след което го унижи. - Сега дори аз мога да тичам по-бързо от него“.

Таарабт контрира, като даде голямо интервю за електронното издание на „Дейли Мейл“. В него дори се снима без тениска, за да покаже, че треньорът лъже.

„Виж, Хари! Не съм дебелак и спри да настройваш хората срещу мен“, каза футболистът, с което взриви обстановката в клуба. Бъдещето му пък бе повече от ясно – далеч от КПР.

Бившият марокански национал игра и в "Тотнъм". Тогава обаче направи глупостта да каже, че футболът в Англия не му допада. Нещо, което в родината на най-великата игра никога няма да простят.

"Тук няма възможност да покажа това, което мога - добави той. - Мразя този стил. Искам да играя в Испания и знам, че един от четирите най-добри отбора там ме чака".

Оферта за офанзивният полузащитник нямаше дори от последния в Сегунда Дивисион, а логично кариерата на футболиста в Англия започна да затъва.

Така се стигна до наем в гранда "Милан". В интерес на истината Таарабт се представи прилично с екипа на "росонерите". В 14 срещи вкара 4 гола, но въпреки това не бе откупен.

"Играх с Кака в Шампионската лига - спомня си той при завръщането си в Англия. - Беше ми трудно да се върна към действителността, която ме чакаше на Острова".

Коментар, който доведе до логичен изход - играчът бе освободен.

Почти веднага обаче португалският гранд "Бенфика" му предложи договор. Прибързано решение, тъй като се оказа, че Таарабт отново е с наднормено тегло. Нещо, което си позволи да признае дори президентът на клуба Луис Фелипе Виейра пред официалния сайт на "орлите".

"Таарабт е добър играч - каза босът. - Не разбирам нищо от футбол, но имам екип от хора, които са наясно с играта. Гледахме внимателно изявите на Таарабт в заниманията. Той пристигна с 6 килограма над нормата за неговата физика. Дори и да ги свали, ще съм откровен - няма да играе никога за "Бенфика"! Дал е интервю, в което казва, че иска да напусне. Всичко е въпрос на време".

Таарабт веднага бе пратен да играе за дубъла на тима. Впоследствие бе преотстъпен в италианския "Дженоа". Въпреки заканите на президента, "Бенфика" не го освободи. А Таарабт дори дебютира за португалския гранд. Направи го 4 години след като подписа договор с клуба. Сега всичко зависи от него, килограмите му и голямата уста.

Снимка: Twitter

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят