Адриан Муту, най-скъпият футболист в румънския футбол: Божинов трябваше да се развие по-добре

Адриан Муту е новият спортен директор на "Динамо" (Букурещ). Изключително талантлив и изключително скандален. За него "Челси" плати 22,5 милиона евро, но последва скандал с кокаин и куп дела. Игра в "Интер", "Парма", "Фиорентина", "Ювентус"... Избиран е за най-добър чужденец в Италия.

Муту даде интервю за "Труд" в офиса на "Динамо" в Букурещ.

39-2

- Какво означава предизвикателството да сте генерален мениджър на "Динамо" (Букурещ)?

- Голямо. За първи път заемам тази позиция. Мисля, че съм подготвен. Тръгвам с надеждата да стана един успешен мениджър.

- От 2007 г. „Динамо“ не може да стане шампион на Румъния. Какъв е проблемът?

- Вярно е, че минаха почти десет години от последната ни титла. Клубът мина през труден период от финансово естество. Но откакто дойде новият собственик Йонут Негоица, с всеки изминал ден „Динамо“ стъпва по-здраво на краката си. Сега нашият приоритет е да подобрим максимално успеваемостта при трансферите като печеливша стратегия за бъдещето.

- Гледайки от чужбина румънското първенство, виждаме, че доста различни отбори печелят титлата. И повечето не са от Букурещ. Защо е така?

- Добър въпрос. Мисля, че не е лошо за румънския футбол да има силни отбори и конкуренцията. Доколкото имам наблюдение, всички държави, с които граничим, минават през трудно финансово време. Факт е - това се отнася за много от румънските клубове.

- Българските стадиони пустеят на повечето мачове. Как е в Румъния?

- Същата работа. Това е реакция на събитията, които се случват в нашия и във вашия футбол. Доколкото знам, в българския футбол има няколко отбора, които се борят за титлата и предизвикват по-сериозен интерес. Нашите клубове трябва да подобрят стадионите си, да предизвикат феновете да идват на мачове. Наложително е да поискаме помощ от правителствата, за да можем да вдигнем маркетинга на друго ниво и качеството на продукта на терена. Нужно е юношите да се учат от най-добрите, за да станат добри.

- Колко помага румънското правителство за футбола и спорта въобще?

- Не е много. Политиците трябва да погледнат румънския народ. Да вдигнат нивото на икономиката. Според мен данъците са прекалено високи за футболните клубове. А би трябвало да се облекчат тези, които промотират и влагат пари. Тогава тези бизнесмени ще могат да инвестират значително повече. България и Румъния са в едно и също положение не само по отношение на клубовете. Това се отнася и за националните отбори. Имаме нужда от обновяване. Иска ми се да вярвам, че това ще се случи в най-близко бъдеще.

- Има ли български футболисти, които сте харесвали много - в миналото и сега?

- Разбира се, на първо място ще кажа Христо Стоичков. Винаги, когато съм го срещал, той се е държал приятелски. Имал съм няколко възможности да поговоря с него и се надявам един ден пак да се срещнем. Имал съм възможност да бъда и съотборник с българин. Играех заедно във „Фиорентина“ с това момче...

- Валери Божинов.

- Да, Валери Божинов. Много забавно момче. Имаше голям талант, но не знам какво прави в момента.

- Играе в „Партизан“.

- А, още ли е там? Помня, че веднъж го гледах в „Партизан“. Съжалявам малко за него. Той можеше да развие по-добре таланта си. Наистина имаше възможност да е велик футболист. Нека да помисля още. Разбира се, много харесвах нападателя на „Манчестър Юнайтед“ Димитър Бербатов.

- Кой е най-добрият ви партньор в атаката?

- О, аз съм играл с най-добрите в света. Когато бях много малък, бях заедно с бразилеца Роналдо в „Интер“. Играл съм с Кристиан Виери, с Роби Баджо, с Иван Саморано, с Дидие Дрогба, с Ернан Креспо, с Хаселбенк, с Адриано, с Джилардино, с Лука Тони...

- Бихте ли посочили един от тях?

- Да посоча един. Трудно е. Добре - избирам Роналдо, но за съжаление не играх много с него, само няколко месеца. Може би си спомняте, когато се контузи тежко. Беше финал за купата на Италия. Играхме с „Интер“ срещу „Лацио“ в Рим. Бях титуляр в мача. Когато ме смениха, Роналдо влезе на мое място. И се контузи. Много ми беше мъчно за него. Помня как влезе в съблекалнята, облян в сълзи. Крещеше от болка.

- Кой вратар ви е влудявал със спасяванията си?

- Джанлуиджи Буфон. И не защото ми спаси две дузпи. Той единствен го е постигал срещу мен. Първата беше в Италия. А втората на Евро 2008. Водихме на световния шампион Италия с 1:0 благодарение на мой гол. И имах възможност от дузпа да вкарам втори. А накрая те ни изравниха.

- Румъния направи ремита с Италия и Франция. Ако бяхте победили Холандия, щяхте да се класирате на четвъртфинал.

- Защото не вкарах тази дузпа срещу Италия. Този Буфон наистина ме влудяваше. Беше много щастливо спасяване. Аз стрелях в средата на вратата, а той първо удари топката с крак, а после и с ръка.

- Вие стартирахте кариерата си в „Интер“ с дерби срещу „Милан“ и вкарахте гол. Защо не се наложихте при „нерадзурите“?

- Бях много млад, но в първия сезон изиграх 14 мача. В шест от тях бях титуляр. Реших, че е по-разумно да отида в по-малък клуб. Да направя име. Оказа се правилно. Защото се върнах по-силен. Три пъти ме избраха за най-добрия чужденец в Италия. Спечелих две титли с „Ювентус“. Стигнах до полуфинал в Шампионската лига, с „Фиорентина“ играх полуфинал за купата на УЕФА.

- Вкарвали сте гол и в лондонското дерби „Челси“ - „Тотнъм“. Кое е най-голямото дерби, в което сте играли?

- „Динамо“ (Букурещ) срещу „Стяуа“. Най-горещото. Разбира се, аз го чувствам така. Няма да забравя едно дерби, в което бях много млад. Гостувахме на „Стяуа“ и поведохме с мой гол. След това обаче пропуснах дузпа. Копнах топката и тя се удари в горната греда.

- Вие сте част от доста дълъг списък играчи, които са имали проблеми с Жозе Моуриньо. Какъв човек е той?

- В много интервюта съм казвал, че той е фалшив човек. Твърдя го. Но това имам предвид само като личност. Не и като треньор. Неговата история говори, че той наистина е голям треньор. За да изясня всичко докрай, аз никога не съм имал проблеми с Жозе Моуриньо. Това беше една измишльотина на пресата.

- „Интер“, „Челси“, „Фиорентина“, „Ювентус“ са плащали огромни пари за вас. Проблем ли са за един футболист тези трансферни суми?

- На първо място смятам, че ФИФА трябва да наложи граници за феърплей, които да ограничат цифроманията! Нашите клубове не могат да се сравняват с големите. Ние нямаме шейхове, принцове, крале. Те едва ли не притежават всичките пари на света. Идват готови да си вземат Меси или Кристиано. Готови са да отделят и половин милиард за някого от тях. Затова и Шампионската лига е за големите кучета, не за нас.

- Вкарали сте повече от сто гола в Серия А. Кой е най-ценният от тях? И кой е най-големият ви мач?

- Уау... Труден въпрос. Аз съм вкарал в кариерата си повече от 300 гола. Вие припомнихте, че повече от 100 са в Италия. Помня един срещу холандския ПСВ „Айндховен“. Играхме четвъртфинал в Лига Европа. Вкарах два. Но първият беше страхотен. Свободен удар от 35 метра. За мен не беше обичайно да стрелям от такава дистанция. Но този път опитах. Ритнах толкова силно и точно, топката се заби под горната греда.

- В миналото в „Челси“ имахте проблеми с употребата на наркотици. Какъв е съветът ви към младите?

- Само да се учат от мен. Да гледат кариерата ми, а да не се занимават с глупостите, които съм правил. Който поиска съвет, винаги ще му го дам. Имам достатъчно опит и с доброто, и с лошото.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ