Адът в Хитрино оживя в съда от аудиозаписи

Адската жп катастрофа в шуменското село Хитирно се повтори в съдебната зала на Окръжния съд в Шумен в четвъртък, чрез слушане на аудиозаписи, запечатали инфарктните моменти. Те бяха завъртени и предявени на страните, които изслушаха без коментар тревожните сигнали между диспечери, дежурни и жп служители.

От разговорите става ясно, че произшествието настъпва в 05,37 часа сутринта на 10 декември 2016 г. Според разговорите - "влакът се скъса, пълен е с газ, има дерайлиране, експлозия, гръмна всичко, Хитрино гори". Глас обяснява, че "влакът много силно влезе и на отклонението скъса контактната мрежа".

Според записите, композицията е влязла в отклонение на гарата с двата локомотива, един предохранителен вагон и 4 цистерни. Имал общо 26 вагона, от тях три празни. Композицията е трябвало да изчака пътнически влак, но след като разбират за инцидента, се чува как жп служители задържат "пътника" на гара Висока поляна и така предотвратяват още по-голям инцидент. Следва информация за пристигнали пожарни, линейки, гражданска защита. Чуват се панически викове, обяснения, че общината гори, част от гласовете са неразбираеми.

Близо 2 часа двамата обвиняеми - главният машинист Димитър Михнев и помощникът му Радослав Петков, защитниците им и адвокатите на потърпевшите слушаха кошмарните записи. След това съдът започна да пуска снимки, запечатали жп инцидента, които са 7 000 броя.

На 30 март е насрочено следващо заседание по делото "Хитрино", когато се очаква гледане на видеозаписи. Такова имаше и на предходно заседание. Съдът пуска доказателствата по реда на подредбата им в диск по делото.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България