АЕЦ „Белене“ става балкански проект

Идеята е да се осигури европейско финансиране

ЛОНДОН. От специалния пратеник на "Труд"

Премиерът Бойко Борисов предлага изграждането на АЕЦ “Белене” да се превърне в общ балкански проект с европейско финансиране. Идеята бе оповестена в Лондон, на Инвестиционен форум за Западните Балкани организиран от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

“Дали не бихме могли да помислим за общо финансиране, за един балкански проект за електропреносната ни система. Днес ми дойде идея, че това би било чудесно решение за АЕЦ “Белене”, обяви Борисов.

Той обясни, че електропреносните системи на държавите в Западните Балкани биха могли да се свържат, а резултатът ще е истинска диверсификация на Балканите .

“Имаме два платени нови ядрени реактора, които стоят в кашони”, заяви министър-председателят.

“Интересът на всяка държава в региона е интерес и на останалите. Когато дори една държава от региона е извън ЕС , тогава има проблем за общата работа и развитие. Затова евролидерите виждат, че този регион трябва да бъде цялостно интегриран и да бъде на нивото отговарящо на ЕС”, коментира Борисов.

Той обясни, че преди началото на инвестиционния форум е имал среща с президента на ЕБВР Сума Сума Чакрибарти. “Исках да чуя какъв е интересът на Европейската банка за възстановяване и развитие. Тя има голям интерес”, заяви премиерът.

Събитието събра в Лондон премиерите от Западните Балкани - Ана Бърнабич (Сърбия), Душко Маркович (Черна гора), Еди Рама (Албания), Зоран Заев (Македония) , Рамуш Харадинай (Косово) и председателстващият председателството на Босна и Херцеговина Денис Звиздич,

“Хората на Балканите ще ни повярват, когато ни видят с булдозерите, че почваме да строим. Ние сме си дали сметка, че с войни и с доказване кой е по-силен, нищо не е постигнато и сме най-бедните”, заяви още Борисов на форума.

Сравнение

Еди Рама: Борисов е Меркел на Балканите!

“Борисов е Меркел на Балканите.”Това сравнение с германския канцлер направи премиерът на Албания Еди Рама, впечатлен от изказването на българския министър-председател Бойко Борисов на инвестиционния форум за Западните Балкани в Лондон. Надявам се, съвсем скоро Македонският премиер Зоран Заев пък изрази надежда скоро да има обща литургия между българската и македонската църкви.

Според Заев съвместното съслужение също е начин България и Македония взаимно да се се подкрепят.

С НОВИ ТРАНСПОРТНИ КОРИДОРИ

Искаме 30 млрд. евро за нашенски Бенелюкс

Около 30 млрд. евро ще струва изграждането на транспортните коридори и дигиталната инфраструктура на Западните Балкани. Това заяви премиерът Бойко Борисов на форума на ЕБРР в Лондон. Борисов отбеляза, че при наличието на транспортни коридори, всяка столица ще може да има достъп с жп линия и магистрала. Около 5 млрд. евро ще струва изграждането на дигитална инфраструктура във всяка една от държавите от Западните Балкани. “Крайно време е да започнем да говорим в цифри и срок”, категоричен бе Борисов по отношение на инвестиционното сътрудничество в региона. Припомняме, че само преди месец говорител на Европейската комисия направи прогноза, как свързаността на страните от региона ще доведе до създаването на “Бенелюкс на Балканите” по отношение икономическата активност. “За да създадем необходимите структури трябва да привлечем и инвеститори от частния сектор”, заяви британският министър на цифровите технологии Мат Ханкок. Междувременно председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер подчерта, че през 2025 г. е възможно всички страни кандидатки от Западните Балкани да бъдат приети в Европейския съюз (ЕС), но само ако изпълнят критериите за членство.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика