Ажурени и манастирски яйца наредиха в Етнографския музей във Варна

Великденската изложба е съвместна с музеите на Велинград и Ихтиман

Стари и уникални технологии за боядисване на яйца показва изложбата "Добре ми дошъл, бял и червен Великден" на Етнографския музей във Варна съвместно с историческите музеи на Велинград и Ихтиман.

Вековната традиция във Велинград, предавана от майка на дъщеря, от баба на внучка, е уникална с изписването на яйцата със специална писалка, след което вече се боядисват. За целта се използва сгорещен восък. В миналото са рисували яйцата също така с трън, с перо.

Както е известно, за бои са се използвали естествени оцветители-цвекло, люспи от лук, коприва, а червеното яйце се правило с корени от растението брош. Наши гурбетчии по далечни земи са носили тресчици от бразилско дърво-вардзилия. Жените им са докарвали червената боя и от кошинила-насекомо паразит, събирано от кактуси в Америка, разказват цветните табла и снимки от изложбата.

"Велинградският исторически музей е единственият у нас, в който от 2006 г. има постоянна експозиция на писани великденски яйца. В Ихтиман рисуват върху белия цвят с восък, очертават се контурите на орнаментите и след това се оцветят само те с бои", обясни Светлозара Колева, уредник във варненския Етнографски музей.

При откриване на изложбата е демонстрирана техниката за боядисване на яйца в Атонския, Рилския, Бачковския манастир. Върху естествения цвят на сурово яйце се рисува дантела със специална киселина в миналото, а сега с фин инструмент, приличащ на стоматологичните бургии, но се правят и задължителните червени яйца.

Изложбата показва и по-съвременната квилинг техника, както и майсторлъка на ажурените яйца. В специален кът са подредени селска Великденска софра и градска трапеза от Стара Варна, в която сервирането е повлияно вече от европейските маниери-с порцеланови подноси, сервиз за домашно приготвен ликьор за гости и декоративни свещи.

Запазени са и поздравителни картички за Възкресение Христово, като най-старата е от 1901 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България