Азербайджан откри официално Южния газов коридор

Осъществяването на проекта Южен газов коридор (ЮГК), транспортиращ азербайджански газ до Европа, стана възможно благодарение на широкото международно сътрудничество, заяви на церемонията за официалното откриване на коридора азербайджанският президент Илхам Алиев, цитиран от ТАСС.

Този проект се реализира благодарение на широкото международно сътрудничество и ще способства за по-нататъшното укрепване на взаимоотношенията между страните участнички в него, каза Алиев. Той изрази признателност към правителствата на САЩ, Великобритания, ръководството на ЕС и международните финансови институции за постоянната подкрепа при изграждането на ЮГК.

Според Алиев ЮГК има важно значение за енергийната сигурност на Европа, за диверсификацията на източниците и маршрутите за доставки на въглеводородни ресурси.

По думите му в момента участници в проекта са седем страни - Азербайджан, Грузия, Турция, Гърция, България, Албания и Италия, а още три балкански страни планират да се присъединят - Босна и Херцеговина, Хърватия и Черна гора.

Алиев също така отбеляза необходимостта да се осигури баланс на интересите на всички държави участнички - производители, транзитни страни и потребители. Всички страни и компании трябва да получат печалба, каза той.

ЮГК, проект на стойност 40 млрд. долара, ще измине над 3500 км от Баку до Южна Италия през територията на Грузия, Турция, Гърция, Албания. Отделните му сегменти са Южнокавказкият тръбопровод, Трансанадолският газопровод (ТАНАП) и Трансадриатическият газопровод (ТАП). За основен източник на газ за системата се счита находището "Шах Дениз" в шелфа на Каспийско море със залежи от 1,2 трлн. куб. метра.

Планира се в първоначалния етап по ЮГК да се транспортират 16 млрд. куб. метра газ - 6 млрд. куб м за Турция и 10 млрд. куб м за Европа. В перспектива капацитетът може да нарасне до 31 млрд. куб метра.

Откриването на ТАНАП, от грузинско-турската граница до Западна Турция, е планирано за 12 юни, като церемонията ще се проведе на турска територия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят