Академик Ваньо Митев е невинен

Прокуратурата не протестира срещу оправдателната присъда

Делото започна след поръчков одит на Меглена Кунева

Нарочената проверка на МУ не е кредитирана

След като и на втора инстанция Апелативният съд оправда по всички обвинения бившия ректор на Медицинския университет в София – акад. Ваньо Митев, прокуратурата отказа да протестира срещу решението. Заедно с акад. Митев беше оправдан и бившият главен секретар на ВУЗ-а – Алексей Алексеев.

В началото на ноември магистратите потвърдиха предишното решение на съда от месец юни тази година. Обвиненията срещу акад. Митев и Алексеев бяха за безстопанственост на Медицинския университет, неизгодно сключени сделки, които са ощетили учебното заведение и незаконен прием на чуждестранни студенти. Според съда обаче твърденията на прокуратурата са безпочвени, несъстоятелни и няма данни за извършено престъпление. Съдебната сага започна след нарочен одит от страна на тогавашния министър на образованието – Меглена Кунева, насочен срещу ВУЗ-а и неговото ръководство. В окончателното решение на магистратите се посочва, че одитът е бил взет предвид, но “съдът единствено е извършил преценка на относителната стойност на доказателствени материали (на Куневия одит), и като резултат не ги е кредитирал”.

Решението от началото на ноември можеше да бъде обжалвано в 15-дневен срок, но прокуратурата отказа да внесе протест, с което на практика приема оправдателната присъда по всички обвинения. Освен всичко друго магистратите подчертават в мотивите си, че по времето на акад. Митев “всички договори са сключени в интерес на МУ-София и от тяхното изпълнение са произлезли само ползи”.

Налице е и извършена проверка, според която бившият ректор не е бил в конфликт на интереси, докато е подписвал споразумения по време на управлението му на МУ-София.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България