Акад. Ангел Гълъбов: Летните вируси могат да докарат диабет

Акад. Ангел Гълъбов

- Акад. Гълъбов, какво представляват ентеровирусите, които ни разболяват през летния сезон?

- Названието на ентеровирусите идва от това, че те се развиват по правило в тънките черва. Тънкото черво е ентерон на латински. Това са вируси, съдържащи РНК, които са с размери около 25 до 30 нанометра, т.е. те са поне 3½-4 пъти по-малки по диаметъра от грипните вируси. Имат много плътна белтъчна обвивка и изключително плътна структура, поради което се отличават с необичайна устойчивост в околната среда. Ентеровирусите са около 120 вида.

- Как става заразяването с ентеровируси?

- Много лесно е - през устата чрез недобре измити ръце. Случва се често при контакт с носител на инфекцията, при неспазена хигиена при приготвяне на храната в ресторантите, както и у дома при недобре измити плодове или зеленчуци. Инфекцията може да дойде и от тоалетни, неотговарящи на хигиенните изисквания. Пренасят се и от мухите. За ентеровирусните инфекции се говори най-често като за летни грипове. Те са сравнително леко протичащи заболявания. Проявяват се с повишена температура, която може да бъде доста висока, зачервено гърло, гадене, повръщане, диария. Коварен момент е, че при над три четвърти от случаите ентеровирусните инфекции протичат безсимптомно, но и лицата с безсимптомна инфекция са преносители на заразата. Заболяването започва един-два дни след прекия контакт и навлизането на вируса и отшумява сравнително бързо. Но има, макар и рядко, една особеност - тези вируси проникват от червата в кръвта и могат да отидат в различни органи, нанасяйки тежки поражения. Особено в централната нервна система. Могат да причинят възпаление на мозъчната обвивка - асептичен менингит; енцефалит (поражение на мозъчните клетки - невроните); да поразят клетките на миокарда и перикарда. Тези щамове могат да поразят и бета-клетките на задстомашната жлеза, които произвеждат инсулин, и така да причинят диабет от първи тип, който е много тежък и инсулинозависим. Ако някои деца бъдат засегнати от този диабет, цял живот трябва да приемат инсулин по няколко пъти на ден.

- На какви лекарства можем да разчитаме срещу ентеровирусите?

- Има една особеност при тези вируси. Всеки размножителен шестчасов цикъл на тези клетки (той е с продължителност 6-8 часа) води до една мутация. В резултат на това ентеровирусната популация се състои от милиарди разнообразни частици. Това явление не е познато в природата - по степента на изменчивост ентеровирусите надминават всички поразяващи човека вируси, например грипните. Един и същ ентеровирус може да причини различни клинични картини. Благодарение на този феномен спрямо всеки лекарствен препарат, който е опитан за лечение срещу инфекциите, се формира популация, устойчива към него. Поради голямата изменчивост и разнообразна популация много бързо се получава резистентност на вируса към всяко приложено лекарствено вещество и затова няма лекарствени препарати за клинични приложения. В лабораторни условия се изолират дори ентеровируси, които без дадения препарат не могат да се размножават - като наркомания, това е един кошмар.

- Вирусолози от БАН обаче разработват препарат срещу ентеровирусите.

- Както посочих вече, при монотерапия се получава резистентност по правило срещу всяко вещество, потискащо размножаването на ентеровирусите. Затова няма лекарствени средства срещу тях. Ние обаче направихме много успешни изследвания, които бяха широко отразени в световната литература и по международните форуми. Нашата група е една от водещите в международен план в това отношение. На път сме да създадем лекарствено средство, но ни е нужно изследванията да бъдат завършени от фирма, която разполага с много средства за развиване на лекарствени препарати; която е заинтересована от създаване на средство срещу ентеровируси. Изследвахме стотици вещества. Търсим начин да въздействаме на вирусното размножаване, като целим да не се допусне развитието на лекарствена устойчивост. Това е проблемът при ентеровирусите. Затова опитахме първо да видим какъв ще бъде резултатът от прилагане на вещества в комбинации в експериментални условия. Открихме, че е възможно да се прилага една тройка вещества, всяко от които има мощен ефект върху вирусната репликация, при това прилагани не едновременно, за да не се развие тройна устойчивост. Това се оказа изключително благоприятно и много активно намалява болестотворния ефект на ентеровирусите.

- Какво можем да направим, за да се предпазим от заразяване, например подсилване на имунитета?

- Имунната система тук играе малка роля. При тези вируси през лятото съвсем ясно е по какъв начин се разпространяват и трябва много да внимаваме. Хората не си мият ръцете и плодовете и зеленчуците, а това е абсолютно противопоказно. Това е основното. Иначе лечението е симптоматично. Над три четвърти от хората не боледуват, въпреки че са се заразили с тези вируси. На крайбрежието трябва да се внимава с хигиената, когато ядем храни.

- Какви болести разпространяват насекомите през лятото?

- По принцип мухите разпространяват ентеровируси. Има заболявания, които се предават чрез ухапване от кърлежи, но те са сравнително редки. Едното е кримската хеморагична треска, другото е марсилската треска с причинител рикетсия. Може човек да се разболее от лаймска болест – бактериална инфекция с тежко протичане. Отстраняването на кърлежа изисква умения и човек трябва да търси специалист.

- Доколко трябва да се плашим от зика у нас?

- Зика е вирус, който се пренася чрез ухапване от комари. Адаптирането му към местните комари е съмнителен процес. Зика всъщност не е толкова тежко заболяване. Преминава леко. Единственият проблем е, че при бременните жени може да причини микроцефалия на плода. Но не става въпрос за такива поражения като от рубеола, срещу която обаче има много ефективна ваксина. Зика има в Европа, пренесен е от Южна Америка, където е масово разпространен. Причинява проблеми само на 10-15 процента от бременните жени. Този вирус е родствен с този на жълтата треска. Но трябва да има условия, за да го пренесат в комарите по нашите ширини. Трябва да има специално време и подходящи летни температури за развитие на комарите, освен това трябва те да погълнат кръв от заразен с този вирус, вирусът да се размножи в тялото на комара и да се натрупа в слюнчените им жлези, така че при следващо ухапване да зарази нова партида хора. Считам, че България не е заплашена от зика. Маларията също се пренася от комари и даже причинява силно увреждане на кръвта.

- От какви други летни заболявания трябва да се пазим?

- През лятото сексуално преносимите заболявания са по-разпространени. Това е нормално. Освен това на морето вечер хората могат да бъдат хапани от едни малки комарчета, казват се папатаци и това може да причини папатациева треска, която се проявява с повишена температура и зачервяване на очите. Тя продължава два-три дни.

- Какви заболявания могат да дойдат у нас заедно с бежанците?

- Страхувахме се да не дойде полиомиелит. Защото в Сирия, в условията на гражданска война, не е ясно каква част от населението е ваксинирана и какви хора идват. Преди години бежанци от Афганистан причиниха епидемичен взрив от полиомиелит сред роми в Бургас, а после в Ямбол, който обаче бе овладян бързо. Контролира се този процес. Вземат се всички мерки за ваксинирането на бежанците, които идват у нас. От дълги години се прилага една много качествена ваксина. Проблемът сега е, че има бум от заболяване на варицела в страната, което е цикличен процес през няколко години. Друг проблем в периода на ранната есен вече е да не се появяват случаи от хепатит А с причинител вирус, родствен на ентеровирусите. Ние бяхме рекордьори в Европа по заболеваемост от морбили преди няколко години. Имаше го особено в пловдивския квартал „Столипиново“. Сред ромите работят т.нар. медиатори, които убеждават своите събратя да се ваксинират. У нас те са вече към 160, техният брой нараства. Ромите трябва да се ваксинират като всички останали българи.

- Какво мислите за тезата, която битува в съзнанието на много българи, че ваксините могат да причинят увреждания при детето?

- Ваксините не увреждат имунната система, всичко това е пропаганда. Някои хора в България говорят срещу антибиотиците и най-вече срещу ваксините. Например срещу грипната ваксина. Има такива, бих казал вредни за здравеопазването псевдоспециалисти, които правят бизнес от това. Страната ни е сред от рекордьорите по отношение на антиваксиналната пропаганда. Да напомним, че заради ваксинопрофилактика са на път да изчезнат полиомиелитът, морбили и т.н. Да не говорим, че едрата шарка (вариолата) изчезна благодарение на прилагането на ваксина.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта