Акад. Антон Дончев е първия носител на Почетния знак на Горна Оряховица

Авторът на „Време разделно” стана първият носител на Почетния знак на Община Горна Оряховица. Академик Антон Дончев получи отличието от кмета инж. Добромир Добрев. Това стана след срещата му с общинското ръководство и млади литератори от железничарския град.

”За мен е огромна чест да връча точно на вас първия ни Почетен знак. Наградите, но също така и любовта на читателите, са показател за стойността на вашата работа”, каза инж. Добрев.

Срещата в Горна Оряховица се осъществява с посредничеството на общинския съветник Димитър Николов. Ден по-рано той организира представяне на последната книга на Антон Дончев „В сянката на Александър Велики” в Регионална библиотека „П. Р. Славейков” – Велико Търново. Заедно с Дончев в Горна Оряховица бяха издателят му Иван Гранитски и директорът на Регионалната библиотека в старата столица Иван Александров.

В срещата участваха два литературни клуба – към СУ „Георги Измирлиев” и ОУ „Иван Вазов”, както и ръководителите на Библиотеката, Музея, Художествената галерия, директори и учители от горнооряховски училища. Младите литератори от най-голямата горнооряховска гимназия подариха на академик Дончев препис на „История славянобългарска”. В същото време те получиха покана да участват със свои творби в списанието на Иван Гранитски „Везни”.

„Преди 62 години съм ръководил литературния кръжок във Велико Търново и от него 10 души станаха писатели. Пожелавам и на вас да продължавате да пишете и книгите ви да стигнат 100 000 тираж”, каза академик Дончев на младите творци.

Академикът не пропусна да се върне в спомените си, когато е ръководил културата във В. Търново и често е отскачал и до Горна Оряховица. „За мен Горна Оряховица е център на богат духовно регион. Тук винаги са ни посрещали пълни зали, когато сме организирали гостувания на театрални трупи или концерти. Беше отдих за мен да организирам събитие в Горна Оряховица, защото горнооряховчани никога не са ни разочаровали. Затова бих искал да благодаря на вас като наследници на ония горнооряховчани. Надявам се, че градът ви продължава да е такъв оазис на културата, какъвто беше преди време”,заяви Дончев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България