Акад. Лиханов представи „Огледай се назад”

Кое е забравеното време? И как то рефлектира невидимо върху живота на хората в 21 век? На тези въпроси чрез похватите на мемоарната романистика се е опитал да отговори Алберт Лиханов, чиято книга „Огледай се назад или Хроника на забравеното време” (Изд. „За буквите – О писменехъ”, 2018) беше представена в централното фоайе на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”.

Събитието се състоя на 11 март и събра видни дейци и съмишленици на Международната фондация „Св. св. Кирий и Методий”, тъй като акад. Лиханов е сред нейните учредители през 1982 г. и несменяем член на Управителния съвет до днес.

Събитието се водеше от член-кор. Иван Гранитски, който последователно даваше думата на съпричастните с делото на академика. Доц. д-р Красимира Александрова – директор на Националната библиотека, приветства госта в националната ни светиня и отбеляза: „Всеки от нас е щрих от паметта на времето”. Тя запозна присъстващите с рецензията на Румен Шомов – преводач на книгата. В нея се казва: „Писателят е онзи, който може да превърне своите обикновени читатели в необикновени художници, рисуващи върху платното на собственото си въображение описаните от него образи, характери, картини. Да накара читателя да осмисли събитията, да открои духа им и да преподаде чрез своя разказ истинската история на времето такава, каквото не може да се постигне и в най-добрия учебник. Акад. Лиханов изгражда картината на живота след Втората световна война и смъртта на Сталин – в нея има всичко”. Доц. Александрова подари копие на архив – публикациите на Лиханов, и един уникален албум. А акад. Лиханов подари на библиотеката 10 луксозни тома – избраните си произведения.

Иван Гранитски говори за създаването на двете фондации „13 века България” и „Св. св. Кирил и Методий”, които от близо 40 години са знакови институции у нас.

„Имаме честта да се срещнем с именит представител на руската литература! Повече от 120 книги на Алберт Лиханов – на различни езици – са издадени по света. Общият тираж надхвърля 30 милиона екземпляра. Учредихме фондация „Людмила Живкова” (днес „Св. св. Кирил и Методий”) заедно с великия Сергей Михалков и акад. Лиханов на 20 октомври 1982 г. Нека да пребъде вашето блестящо литературно слово!” – каза Георги Йорданов.

Проф. д.ик.н. Стоян Денчев – осъществил изданието, говори за приоритетите на издателството „За буквите – О писменехъ” (УниБИТ): „Прочетох книгата на руски език, а после се запознах и с блестящия превод на Румен Шомов. Кое е забравеното време? Ние живеем в него и сме виновни, че не успяхме в достатъчна мяра да съхраним влиянието на кирилицата. Днес трябва да преодолеем разделението и да бъдем единни”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура