Акад. Митев - невинен по всички обвинения

Бившият ректор и ексглавният секретар на Медицинския университет в София са защитавали интересите на вуза

Безстопанственост не е имало

Бившият ректор на Медицинския университет в София акад. Ваньо Митев е невинен по всички обвинения за умишлена безстопанственост, сключване на неизгодни сделки и незаконен прием на чуждестранни студенти. Оправдан напълно е и бившия главен секретар на вуза Алексей Алексеев. Това обяви 7-ми състав на Софийския градски съд с председател Милен Михайлов.

Преди това прокуратурата поиска осъдителни присъди и забрана за двамата да заемат отговорно положение в системата на образованието. Защитата изтъкнаха, че в обвинението има множество грешки и неточности, а действията на акад. Митев и Алексеев са били изцяло съобразени със закона.

Съдът отхвърли изцяло тезата на прокуратурата и подчерта, че няма никакви нарушения в договорите, сключвани по времето на ректорското ръководство. Например при покупката на джип е бил спазена напълно процедурата по обявяване на обществена поръчка, сделката е била в правомощията на ректора и сключена по решение на Академичния съвет. Според магистратите и акад. Митев, и Алексеев са спазвали закона и са защитили напълно и надлежно интересите на висшето учебна заведение. Съдът отмени и всякакви мерки за неотклонение на двамата оправдани.

“Нали си спомняте какво казах на 5 юни м.г., когато влизахме в залата и вие бяхте много повече?”, попита акад. Митев неколцината съдебни репортери след произнасянето на оправдателна присъда. “Точно това стана днес – пълно оправдаване по всички обвинения. Те са абсолютно абсурдни и скърпени с бели конци. Искам да кажа на хората, които изпадат в моето положение, да знаят, че има съд и че този съд наистина присъжда по съвест”, добави бившия ректор. Той припомни, че по негов адрес да излезли 104 публикации, които го плюят и в този смисъл няма представа как да изчисти името си. А адвокатът му Димитър Вълчев посъветва репортерите: “Вие помогнете на човека да си изчисти името”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право