„Аквамен” Джейсън Момоа: Ако се подстрижа, жена ми ще ме напусне

Най-красивият мъж за 2018 г., блян на безчет жени, иска да го запомнят като удивителен съпруг и добър баща

Боксофисите по света шокираха със смазващата победа на „Аквамен“ - първия солов филм за неособено популярния супергерой на DC Comics. Наричат Джейсън Момоа „новия Посейдон”, преди той беше хал Дрого в „Игра на тронове”, Конан Варварина... Изиграл е не един войнствен герой, но казва, че романтичните персонажи са му по-близки. А колкото до заплахата на съпругата му, че ще го напусне, ако се подстриже, дългокъдрият хубавец има договор за още филми с Аквамен и явно не иска да носи перуки...

„Вярата на близките прави от нас крале”

В света на феновете на комиксите Артър Къри/Аквамен дълго време е смятан за смешен и незаслужаващ внимание – подиграват се на зеленото му трико и неговата прекалена любов към морските твари. Момоа получава за първи път ролята му, когато попада на кастинг при Зак Снайдър, търсещ нови актьори за ролите на Флаш, Жената чудо и Батман: „И аз – наполовин индианец и наполовин хаваец, трябваше да бъда бялото момче Батман... Бях един такъв саркастичен и съвсем не героичен, просто ужасен...” Тогава режисьорът вижда нещо в него и му предлага ролята на Аквамен. Това става през 2016 и 2017 г. във филмите „Батман срещу Супермен“ и „Лигата на справедливостта“. И ето че през 2018 г. в първия солов филм за морския жител Джейсън получава възможността да го превърне в истински, пълнокръвен супергерой.

Както сам разказва, в началото бил потресен от ролята, но се ентусиазирал, когато вникнал в своя персонаж - той се опитва да спаси хората със силата си, но невинаги му се получава. Късно разбира за истинския си произход, на земята не е популярен, в подводния свят също не му се радват – изобщо е самотник.

Но любимите му същества му помагат да стане такъв, какъвто отдавна му е предначертано - крал. „Именно нашето обкръжение и вярата на близките ни правят от нас крале, и аз прекрасно разбирам това благодарение на жена си и на децата си”.

Когато за първи път облякъл впечатляващия златист костюм, в гардеробната нямало огледало, но с възторга си режисьорът Джеймс Уан му заприличал на дете, получило дългоочаквания подарък. След това позвънил по Face Time на децата си Накоа и Лола и като видял как ококорили очи от удивление, почувствал абсолютното щастие.

В Лос Анджелис порази с танц на маорите

Когато „Аквамен” е представен за първи път в няколко големи града, навсякъде актьорите се радват на огромно внимание – освен към Момоа, обективите са насочени към Никол Кидман (в ролята на майка му Атлана), Амбър Хърд (спътницата му Мера), Долф Лундгрен, Уилям Дефо, Патрик Уилсън...

В Лос Анджелис обаче Джейсън наистина прави неочаквано шоу. Първо, той довежда цялото си семейство и майка си Кони, и второ – начело с него актьори, участници от снимачния екип и дори синът му Накоа изпълняват на червения килим танца хака, един от най-характерните видове музикално изкуство на маорите. Явно всички „танцьори” са се подготвили, тъй като изобразяват и гримасите, които са важна част от ритуала. За присъстващите обаче представлението е наистина неочаквано, а пък Джейсън така се увлича, че счупва реквизитния си тризъбец.

Момоа, който е висок 1,93 м, печели ролята си в „Игра на тронове” точно с изпълнение на хака при прослушването. В интервю той си спомня: „Когато пред вас стои огромен хаваец, който реве в камерата с всички сили, показвайки как е готов да изнасилва, граби и убива всички наред, разбира се, ще се изплашите не по-малко от режисьорите на кастинга”.

Актьорът е от Полинезийските острови и добре познава техния фолклор и митология. Но по думите му в „Аквамен” той играе не някакво условно божество, а един вид съвременен Посейдон, освен това е първият супергерой със смесен произход. Затова се чувства горд да изиграе подобен персонаж и се надява, когато днес някое дете от Фиджи или Таити гледа филма, да си помисли: „Уау, и ние си имаме страхотни хавайски момчета!”

Фотомодел и „спасител на плажа”

Роден е в Хонолулу на 1 август 1979 г. в многонационално семейство: баща му е хаваец, а майка му – германка с ирландски и индиански произход, която след раздялата им е принудена да отглежда сама сина си, заминавайки за Айова. През 1998 г. Джейсън решава да се върне на Хаваите и там го забелязва известният дизайнер Такео Кикучи. Високият и красив юноша бързо покорява подиума и дори печели конкурса „Модел на годината на Хаваите“ през 1999 г.

Актьорската му кариера стартира същата година с ролята на Джейсън Йоан в суперпопулярния тв сериал „Спасители на плажа”. (Тогава шоуто дори попада в Книгата на Гинес като най-гледаното.) През 2004 г. излиза и едноименният пълнометражен филм, който прави Джейсън още по-популярен. Известността му през годината достига пика си като Ронан Декс в научно-фантастичния сериал „Старгейт Атлантис”.

През 2010 г. Момоа окончателно се утвърждава като световна звезда с ролята на хал Дрого в хитовия „Игра на тронове”, следващите две години играе съотетно в римейка на „Конан Варварина” и в „Куршум в главата”, където си партнира със Силвестър Сталоун.

Тайната на семейното щастие

Джейсън вече 13-а година е с Лиза Бонет (51), бивша съпруга на Лени Кравиц и майка на модела, певица и актриса Зоуи Кравиц. Разказва, че за първи път вижда жена си в шоуто на Бил Козби, когато е на 8, а тя – на 20. Гледал я и си мислел: „Ще те преследвам през целия си живот и рано или късно ти ще бъдеш моя!” За първи път се срещат през 2005 г. в нюйоркски джаз клуб и се привличат от пръв поглед.

Н

овината за сватбата им през ноември м.г. изненада всички, тъй като се смяташе, че са сключили брак още през 2007 г., а имат и две общи деца – Лола (11) и Накоа-Уолф (10). Момоа често я наричаше своя „съпруга“, което провокира мнозина да мислят, че вече са си казали заветното „да“. Във всички интервюта двамата подчертаваха, че тайната на щастливия им семеен живот е традиционното разпределение на ролите: Джейсън е главата на семейството, а Лиза – неговото сърце и пазителка на домашното огнище. Двамата искали да запазят в тайна сватбата си, тъй като тя била просто повод за пореден път да съберат близките и да демонстрират любовта си.

Кравиц и Лиза са разведени от далечната 1993 г., но двамата и Джейсън днес са добри приятели. През декември м.г. в профила си в Instagram Момоа сподели снимка с Лени, на която показват еднаквите си пръстени: „Обожавам да откривам нови талантливи хора в мрежата. Така се сдобих с този пръстен. Направих подарък на Лени, като му купих същия“, написа той.

Любопитно

Джейсън има диплома на биолог от Университета в Колорадо, много е пътешествал, учил е рисуване. Белегът на лявата му буза е резултат от инцидент в холивудското Bird Cafe през ноември 2008 г., когато разбиват главата му с половинлитрова халба и има 140 шева по лицето. Той е голям любител на бирата и заради ролята на хал Дрого качвал килограми чрез „диета” с пица и пиво „Гинес”.

Важно място в живота му заема будизмът, често посещава тибетските храмове и се занимава с духовна практика. Той не ползва телевизия, мобилни връзки и интернет, а вместо това посвещава времето си на семейството и четенето на книги.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица