Ако зодиите бяха препинателни знаци

Овен

Точка

“Точка и млък!” Така казва учителят от детския роман на Лев Касил “Кондуит и Швамбрания”. По-категоричен образ от него в литературата едва ли има. Е, може би съществуват няколко, които са също толкова категорични.

И най-вероятно до един са “родени” под знака на Овена.

Овните не само са единствените, които знаят правата посока и вярното решение. Те нямат и капка съмнение дали да наложат моментално мнението си на околните. Точка и млък!

Телец

Точка и запетая

Препинателният знак ; служи за отделяне при изброяване на разни неща, почти като запетаята. Но с една проста запетая нещата се отделят някак ненатрапчиво, а този препинателен знак служи за несъмнено и безспорно разделяне на изредените неща. То е подобен на голям дъх, поет след като сме описали нещо много красиво и ценно. И тъй като Телецът страстно обича да колекционира скъпи и хубави неща, които впоследствие с наслада да изброява, то неговият препинателен знак е именно този.

Близнаци

Запетая

При Близнаците нещата не са това, което изглеждат, винаги има и нещо друго - нещо, което е написано в следващото подчинено изречение.

Те не обичат да категоричността. Не обичат да поставят точка. В живота им винаги трябва да има възможност за различен изход. Независимо дали биха се възползвали от него. Затова запетаята, която служи за разделяне, но не и определяне, е техният личен препинателен знак. Със здраве да си я ползват!

Рак

Апостроф

Препинателният му знак е апострофът или така наречената “горна запетайка”.

Причината не е защото вечно апострофира – не че и то не е вярно, а за това, което обозначава апострофът.

Апостроф се пише, когато има липса: изпускане на даден звук от думата. Апострофът е премълчаното, за което всички се досещат.

Например многозначителното мълчание на Рака, когато иска да ви подскаже, че сте на крачка да настъпите противопехотна мина.

Лъв

Удивителна

Удивителен знак се пише, когато искаме да изразим силна емоция: изненада, учудване, радост, укор, тъга. Ако беше препинателен знак, Лъвът би бил удивителна.

Той живее на макс, обича драмата и абсолютно всичките му емоции са крайни.

Лъвът не взема половинчати решения, не обича бегло, не може да мрази... по малко. За него фразата “Ако ще е гарга, да е рошава” има смисъл. Самият той е удивителен в повече от един аспект.

У него всичко е удивително.

Дева

Многоточие

Девите са аналитични, внимателни и подредени хора със систематичен подход към живота и житейските трудности. В този смисъл многоточието, със своята леко хаотична незавършеност, сякаш не отговаря на характера на Девите. Всъщност, както повечето хора, представителите на този знак са изтъкани от противоречия. Умната Дева не обича да си затваря вратите. Затова и винаги оставя отворени възможности, дори там, където не възнамерява да се върне.

Везни

Наклонена черта

Освен при изписване на мерки, като “км/ч”, например, или за записване на обикновени дроби, да речем “3/4”, наклонена черта използваме, за да изпишем едновременно две опции “Уважаеми г-не/госпожо...”, “преводи от/на корейски”.

Везните обитават паралелната реалност на двойните опции, затова наклонената черта не само е най-необходимият препинателен знак за озаптяване на мислите им, но и графично изразява най-добре тяхната същност.

Скорпион

Скоби

Вмъкнатите части - думи, изрази и изречения, могат да се отделят и със запетайки или с тире, но този начин е мижав, в сравнение с това да ги оградим отляво и отдясно с две хубави многозначителни скоби.

Всеки Скорпион обича силните изрази, дълбокия смисъл, индиректния изказ, мисълта, изписана между редовете.

Той би прочел по-внимателно текста, изписан в скобите, отколкото останалия, така дотегливо еднозначен и директен, абзац.

Стрелец

Въпросителна

Стрелецът е един голям въпросителен знак за околните. Най-често те се питат има ли в главата му нещо, няма ли; за психиатър ли е, или за затвора?

Освен че е ходеща енигма, Стрелецът е и авантюрист, който дава мило и драго, за да удовлетвори неутолимия си интерес към новото и непознатото.

Човек, така любопитен и любознателен като него, може да бъде идентифициран единствено с най-красивия препинателен знак - въпросителната.

Козирог

Кавички

Козирозите вярват, че ако нещо си наумят, то непременно ще стане. Овните също са убедени в това, но Козирогът знае, че целта му може и да не се осъществи в обозримото бъдеще. Интелигентен, работлив и сериозен, той има изблици на остроумие и оригиналност, които го подреждат сред живите класици на народното творчество. Затова и другарите му често го цитират. А когато цитираме, поставяме думите на гуруто в кавички.

Водолей

Тире

Заради своята свръхвисока интелигентност Водолеят е обречен да понесе и някои негативи.

Един от тях е, че се налага дълго и подробно да обяснява на всички по-низши, сиреч на всички останали, какво е имал предвид, когато е казал еди какво си.

За съжаление, след това обикновено се налага да поясни какво е имал предвид, когато е обяснил какво е имал предвид.

Любимата му дума е “тоест”, а най-логичният за него препинателен знак - тирето.

Риби

Бележка под линия

Рибите са екстралингвистични, сиреч те са извънтекстови. Това се подразбира от само себе си, тъй като принципно Рибите са извън всичко: извън контекста на средата си и извън времето си.

Чат-пат се опитват да изскочат и извън пространството, но този номер все още не са го усвоили. Съвсем логично е, че не можем да ги отъждествим със стандартен препинателен знак.

Техният знак е индексът - звездичка или цифра, който обозначава бележките под линия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Хороскоп