Активисти от ВМРО искат четири емблематични храма във Велико Търново да станат действащи

Инициаторите настояват средновековната църква "Свети Спас" да бъде възстановена като Музей на иконата

Четири знакови храма във Велико Търново, свързани с Вотрата българска държава, които днес са музейни обекти, отново да станат действащи и в тях да се провеждат богослужения. За това настояват членовете на Инициативна група за утвърждаване и развитие на старопрестолния град като духовна столица на България. Това обяви историкът и общински съветник Евгени Коев.

Той поясни, че на 12 февруари е започнало формирането на тази група, като в основата й са активисти на ВМРО и тя може да прерасне в инициативен комитет. Засега ентусиастите са 12, въпреки, че Коев поканил да се присъединят общински съветници от всички партии.

Първата най-спешна стъпка на инициативната група е да изпрати предложение до кмета на Велико Търново Даниел Панов и Великотърновския митрополит Григорий в храмовете "Свети 40 мъченици", "Свети Димитър Солунски", Патриаршията "Възнесение Господне" и църквата "Св. Св. Петър и Павел" да се отслужват литургии на големи празници и празници, свързани със светци, чиито мощи са били съхранявани векове в някогашната столица Търновград. Мотивите на Коев и неговите съмишленици е, че по този начин Велико Търново ще изпълни съдържанието на духовна столица, какъвто статут получи от Народното събрание и един от центровете на православието през средните векове.

По думите на Коев, не без значение е, че православни туристи, особено от българската диаспора от Бесарабия, Молдова, Западните покрайнини нямат къде да запалят свещ, когато посещават тези обекти.

Той даде пример със старинните църкви Ротондата и "Света София" в столицата, които въпреки че са паметници на културата, са действащи. Както и с патриаршеските манастири в Сърбия, с манастира "Свети Климент и Пантелеймон" в Охрид и др.

Според друг член на групата инж. Николай Николов, за да започнат богослужения в музейните обекти трябва да се коригират олтарните пространства в някогашните църкви. "Храмовете в момента са публична държавна собственост и се поддържат като музеи. Те трябва да се устроят така, че олтарната част да е по канон, а пък тя да се обгрижва от свещеник, назначен от владиката", посочи инж. Николов и допълни, че промяната в олтарните пространства няма да коства разходи.

"Това са осветени вече места, 15 световни патриарси са били ръкоположени на върха на Царевец и неслучайно през средновековието Търново е наричан Третият Рим. Свети Сава Сръбски е бил архиепископ на Търновския патриарх Йоаким", припомни Евгени Коев.

Предложенията ще бъдат изпратени идната седмица до кмета на Велико Търново Даниел Панов и до митрополит Григорий. Инициаторите се надяват на разбиране, тъй като съвсем наскоро бе решено в църквите в Арбанаси, които се стопанисват от РИМ да се провеждат литургии на големи празници.

Освен това инициативната група ще настоява средновековната църква "Свети Спас", от която са останали само руини да бъде възстановена като Музей на иконата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика