Активисти подеха кампания срещу етикетите на латиница

Активисти на ангажираното с опазване и съхранение на българския бит и култура "Движение Възраждане" подеха кампания срещу разпространението у нас на стоки с етикети на латиница.

"Тази практика е масова, въпреки че нарушава Наредбата за изискванията за етикетиране и представяне на храните и приетия през 2011 г. Регламент на Европарламента. Двата документа са въвели правила, но те просто не се спазват, защото липсва контрол. Като резултат българската азбука изчезва от етикетите", обясниха Георги Георгиев и Красен Калчев от "Движение Възраждане".

Според тях дори и при наличие на текст на български, той не е водещ, както указва наредбата, а често е изписан с дребен шрифт за сметка на едрите букви на латиница. Двамата пратили запитване до Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/ дали ще защити закона и предложили да бъде въведен гратисен срок за производителите и търговските вериги, за да приведат в ред маркировките на продуктите си. След месец и половина получили отговор, в който от БАБХ обясняват, че не могат да въведат гратисен период за действащи европейски норми, но са провели многобройни семинари и срещи с бизнеса, за да разяснят правилата, както и че са отговорни за спазването им.

"На практика от БАБХ признават, че не си вършат работата, защото нарушенията са масови, а в писмото не се упоменават санкционирани", коментираха активистите.

С анонса, че не желаят да пречат на бизнеса, те планират да преговарят директно с производителите и вносителите на редица стоки, които нарушават наредбата за етикетиране.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България