Опасни бактерии в насипни сладоледи

Хигиената на персонала в павилионите е ниска, липсват индивидуално пакетирани лъжички

4 от 11-те проби не са годни за консумация

Ешерихия коли има в 36% от проверените десерти

“Тайни клиенти” откриха опасни бактерии в насипни сладоледи, които се продават по столичните павилиони в разгара на лятото. При 8 (73%) от взетите проби са открити колиформи, а при 4 (36%) се установява и наличието на бактерията ешерихия коли. Присъствието на бактериите колиформи в храните означава, че в тях има потенциал да се развиват патогенни бактерии, които са опасни за здравето и причиняват хранителни разстройства. Ешерихия коли обикновено населява червата на хората и животните и се отделя чрез екстрементите. Анализът показва, че 4 от 11-те проби не са годни за консумация, посочват от Асоциация “Активни потребители”.

“Визираме насипния сладолед - такъв има най-често по парковете и е доста популярен сред децата. Много често продавачите използват голяма лъжица, с която слагат сладолед. Обикновено тя се държи в буркан с вода. По този начин се развиват много бактерии”, коментира Сергей Иванов от “Активни потребители”.

Хигиената на павилионите за продажба на сладолед в столицата е ниска. Само в един от 11-те търговски обекта на всеки клиент дават индивидуално опакована, стерилна лъжичка. В нито един павилион приборът за разсипване на сладолед не се държи в хладилната витрина, където трябва да бъде. Вместо това е изложен на щанда, на високи температури. Така съдът с лъжицата за броени минути се превръща в инкубатор за

бактерии, посочват авторите на проучването.

В три от 11-те проверени обекта персоналът носи ръкавици. А приборът за слагане на сладолед, вместо индивидуален за всеки вид, навсякъде е само един.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България