Актрисата Натали Портман се отказа от израелската си награда "Генезис" по политически причини

натали портман

Холивудската звезда Натали Портман се отказа от присъдената й престижна израелска награда "Генезис" "по политически причини", съобщиха световните агенции.

Церемонията по връчването на приза, известен още като "Еврейската нобелова награда", беше предвидена за месец юни, но беше отменена. Актрисата Натали Портман спечели "Генезис" за 2018 г., като признание за ангажираността й със социални каузи и дълбоките й връзки с еврейските й корени.

Според организаторите Натали Портман им е заявила, че последните политически събития в Израел са се оказали много стресиращи за нея и тя не се чувствала комфортно да участва в каквито и да е публични прояви в страната. Поради тази причина тя не можела да присъства с чиста съвест на церемонията по награждаването й.

Седемдесетата годишнина от основаването на държавата Израел беше белязана с масови протести на палестинци в ивицата Газа, където 35 души бяха убити и стотица бяха ранени от израелски войници.

Наградата "Генезис" е с паричен еквивалент от 1 милион щатски долара. Тя се присъжда ежегодно на личност, призната за вдъхновител на следващото поколение евреи чрез професионални постижения и отдаденост на еврейските ценности.

Натали Портман е родена в Израел. Тя се преселва в САЩ като момиче, а след това от дете-звезда става първокласна актриса с широко признание. За играта си в "Черният лебед" от 2011 г. Натали Портман спечели награда "Оскар" за най-добра актриса, а през 2015 г. режисира филма "История за любов и мрак" по романа на Амоз Оз. Филмът е на иврит и беше заснет в Израел.

Натали Портман е първата жена, на която беше присъдена наградата "Генезис". Досега са я получили четирима лауреати - кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг, актьорът Майкъл Дъглас, цигуларят Ицхак Пърлман и скулпторът Аниш Капур.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица