Актьорът Хенри Йън Кюсик: „Проходът“ е модерен епос

Хенри Йън Кюсик в „Проходът”

Сериалът е продуциран от сър Ридли Скот

Финалът ще бъде по FOX на 08.04. от 22 часа

Много по-интересно да играеш персонаж, който се намира в сивата зона на моралния спектър

Хенри Йън Томас се прочу с ролята си в изключително успешния сериал “Изгубени”, който се превърна в едно от първите големи заглавия от така наречената “Нова златна ера” в телевизията. Сега той изпълнява ролята на доктор Джонас Лиър в поредицата “Проходът”, продуцирана от легендарния сър Ридли Скот („Марсианецът”, “Гладиатор”). Сериалът разказва за проекта “Ной” – тайна медицинска лаборатория, в която учени експериментират с опасен вирус, който има потенциала или да се превърне в лек за всички болести, или да унищожи човешката раса. На 08.04. от 22 часа FOX ще излъчи финала на сериала с два последователни епизода. Интервюто с Кюсик е предоставено на специално на “Труд” от FOX България.

- Хенри, с какво се отличава “Проходът” от сериалите, в които сте участвал досега и от тези, които са на екран в момента?

- Това, което го отличава е мащаба му. Той е базиран на поредицата на Джъстин Кронин, която се простира в рамките на 1000 години. Също така в сърцевината на сериала е една много трогателна история, която напомня за отношенията баща-дъщеря. Имате възможност да проследите и промяната на заразените. Както и любовен триъгълник, който включва учения Тим Фанинг. Това е една епична поредица, която разглежда толкова много интересни сюжетни линии, че според мен, има по нещо за всеки. Присъства и приключенска и екшън нишка, има и много комични моменти.

- Как бихте описали д-р Джонас Лиър?

- От гледаната точно на актьор е много по-интересно да играеш персонаж, който се намира в сивата зона на моралния спектър. Мисля, че всички персонажи в този сериал са в подобна ситуация. С изключение, разбира се, на Ейми Белафонте, която е невинно дете и не е направила нищо лошо. Може да се каже, че всички, под една или друга форма, са виновни са създалата се ситуация. Моят персонаж, д-р Лиър, например, започва пътя си с благородни намерения - иска да излекува болната си от Алцхаймер съпруга. Жена му го моли да остане и да се погрижи за нея, но дали от арогантност или заради егото си, той иска да изкорени изцяло проблема. Повечето хора биха останали да се погрижат за любимия си човек и да се справят заедно с предизвикателството, но той решава да отиде на мисия и да търси лек със своя колега и приятел Тим. Там нещата ужасно се объркват, както вече знаете. Намират вирус, Тим се заразява, след което донасят този вирус в проект “Ной”. И през цялото време Лиър е погълнат от тази идея - ако може да усъвършенства този вирус, който има способността да лекува всички от всякакви болести, тогава неговите действия ще са оправдани. Това е дилемата - дали крайната цел оправдава средствата? Сякаш Дяволът го изкушава да направи още една крачка и колкото повече затъват в тази заешка дупка, толкова по-зле става.

- Смятате ли, че сериалът размива линията между научната фантастика и реалността?

- Дали наиситна може да ни се случи? Сигурен съм, че се правят експерименти без да имаме представа за това. В исторически план са се случвали такива неща. Като се върнем на експериментите, които са правени през 20-те години на 20-ти век в Америка например. Няма да се учудя, ако такива експерименти се правят и сега. Вероятно не с хора, но няма как да знаем.

- „Проходът” е вторият сериал за края на света, в който участвате, след “Стоте”. Вълнувате ли се от апокалиптичната тематика или това е просто съвпадение?

- Знаете ли, “Изгубени” също имаше апокалиптична тематика и според мен също засягаше темата за края на света. Ако персонажът ми не натискаше едно копче, светът щеше да свърши. Така че, дали се интересувам от тази тема? Абсолютно! Не знам защо ми предлагат именно такива роли, но мисля, че това е тема, която вълнува и запленява всички ни от много време. Още от Библията е предречено, че краят на света ще се случи, така че това е интересна тема, по която хората се увличат. Земята е на около 4,54 милиарда години и преди да се появи човешката раса е имало други живи същества, като динозаврите. Напълно естествено е да си представим, че и ние ще изчезнем като вид някой ден и да се замисляме как и кога би се случило това. Стига това, което следва след нас, да не са заразените, всичко ще е наред.

- Как според Вас се е промени индустрията през годините и бихте ли искали “Изгубени” да се завърне с нов сезон?

- „Изгубени” беше първият ми опит в американска продукция. Не знаех, че съм част от огромен хит. Снимахме на остров Хаваи и не осъзнавах колко е популярен сериалът, защото работехме в изолирана среда и тъй като бях вглъбен в работата не го оцених напълно. Като погледна назад, определено е нещо, с което се гордея и ми се иска да го бях осъзнал тогава, за да се насладя на момента. Така че се опитвам да правя точно това с всяка следваща роля, да я оценявам.

Прочетох наскоро, че някой в ABC е споменал нещо за завръщане на “Изгубени”. И мисля, че всички започнаха да се услужват. Аз лично много бих се радвал, ако подобно нещо се случи и бъда част от завръщането под някаква форма.

- Имахте ли специално медицинско обучение преди да се въплътите в д-р Лиър?

- Не, но в много мои роли съм пресъздавал учени, така че съм обличал бялата престилка и преди. Нямах специално обучение, тренирах единствено със стетоскоп около врата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Сериали