Актьорът Юлиан Костов пред „Труд”: Отказвал съм роли в България, целя се в Холивуд

Работихме без заплащане по екшъна „Разговорът”

Младият актьор Юлиан Костов се превърна в един от малкото български актьори, получавали международно признание. Неотдавна той беше награден за най-добър актьор на два престижни филмови фестивала в Лос Анджелис и един в Сидни за ролята му в късометражния екшън “Разговорът”. Пред “Труд” той разказа за работата му по лентата, какъв е животът му в Лос Анджелис и Лондон, как реши да се захване с тази професия и за желанието му да направи собствена школа, която да учи актьорско майсторство.

“Благодарен съм, че имах възможността да бъда част от проекта, тъй като това беше точно жанрът, в който исках да се снимам - шпионски трилър. Снимките минаха страхотно. Хубавото е, че дори успях да включа моя добър приятел Марио Григоров, като композитор, с чиито магически талант, филмът наистина заприлича на холивудски блокбастър. Радвам се, че работата ни бе оценена толкова високо на много различни фестивали из света - Англия, Канада, Европа, Индия, в САЩ - Ню Йорк, Тексас, най-големият екшън фестивал в света в Лас Вегас, Атланта, “Оскар” квалифициращият фестивал в Орландо, както и след миналата седмица - вече 4 фестивала в Лос Анджелис. Щастлив съм, че и моята работа бе призната. А колкото до самите награди и номинации - гледам на тях по-практично, защото определено ще са ми от полза в бъдеще”, разказа Юлиан Костов.

По думите му лентата са я снимали 5 нощи в Барселона и всички са работили без заплащане, защото са вярвали в проекта. “Срещу мен е Кори Джонсън (Борн, Кингсман), който играе менторът на моя герой Сам Куентин. Сам е шпионин, но е предаден от агенцията и сега иска да бъде оставен на мира. Филмът имаше много екшън, както и доста диалог с много обрати. Бойни сцени, скок от 4 метра и престрелки. Създадох много добри приятелства, което е най-ценното”, сподели 29-годишният актьор.

Ролята си в “Разговорът” той определя като една от най-интересните, които е играл. “Това винаги е най-важният критерий, когато избирам дали да участвам в даден проект. Искаме да превърнем късометражния филм в сериал или филм - продуцентският колектив има срещи с много големи компании и надявам се догодина да имаме новини. Това ще е истинският критерий за успех тук”, уточни талантът.

Пътят му от България до голямата сцена Юлиан започнал “малко като на шега”. Той разказа, че от малък бил влюбен киното и телевизията. “Израснах с “Матрицата”, “Властелинът на пръстените”, “Междузвездни войни”, а по-късно Батман филмите на Нолан ме накараха да се замисля, че и аз може би, мога да бъда актьор. Това се случи, когато вече бях втора година студент по бизнес мениджмънт в Холандия. Не бях щастлив там и една вечер, гледайки Жокера на Хийт Леджър за N-ти път, ми хрумна гениалната идея да се преместя в Лондон и да се пробвам като актьор. Беше шокиращо за семейството ми година по-късно, когато разкрих с какво се занимавам, защото бях изключително срамежлив и ме беше страх да направя дори една презентация пред десетина колеги в университета. А сега изведнъж - актьор. Но с проба и грешка, и достатъчно време да мисля, и да усетя дали това е призванието ми, реших, че това е нещото, с което искам да се занимавам в бъдеще. А Холивуд е просто място, където се съревновавам вече. Обичам конкуренцията, няма как да стана по-добър и да играя силни роли в големите проекти, ако стоя на по-малкия пазар”, категоричен бе Юлиан.

По думите му американците и англичаните нямат специално отношение към българите. Лично към него дори са изразявали впечатление, че владее толкова добре английски и че говори други езици. “В кастинга ми за “Бен Хур” в Италия веднъж пък ми казаха – “А, ти си българин, значи си страхотен актьор”. После поясниха, че това им мнение е изградено заради Христо Живков, Христо Шопов и други нашенци, които са виждали на кастинг там. Така че, когато си професионалист и се представяш добре, помагаш на всички твои сънародници след теб. Това искам да постигна и в Англия. Стартирах мениджмънт и менторска компания и имам огромно желание следващата вълна от международни звезди да бъде българска”, обясни актьорът.

Юлиан признава, че в България не би живял дългосрочно, но с удоволствие би снимал филм или сериал за година, примерно. Въпреки това той не остава безучастен към тенденцията много млади хора да напускат страната, за да търсят развитието си в чужбина. “Време е да се намесим на световна културна сцена, за да споделим страхотните си гласове, артисти, умове, културата и традициите. За тази цел обаче, някой от нас трябва да се развиваме навън и да помагаме вкъщи. Други трябва да остават и да създават изкуство, да се борят с установените ни институции, учебни заведения и остарели комунистически практики”, каза още Костов.

Сред компромисите, които е правил, за да развива своята кариера навън, той дава пример, че е отказвал главни роли в българските сериали “Връзки” и “Под прикритие”. “Причината не е в това, че не съм искал да бъда част от тези проекти, а просто те не са съвпадали с визията ми за моето бъдеще. За да напреднеш в Лондон отнема време. Индустрията е доста снобарска тук и трябва да си в града за евентуален кастинг, който понякога може и да не дойде с месеци. Не бих направил нищо за кариерата, което би потъпквало принципите и моралния ми кодекс, но определено съм страдал финансово заради решенията си в името на голямата ми цел”, сподели българският актьор.

 

Планове

Иска да развие школа по актьорско майсторство в България

Искам да развия собствена школа, която да учи актьорско майсторство на световно ниво, а не на остарели и опасни техники. Седем пъти организирахме актьорски курс с AMAW в София. Това е едно от водещите актьорски студия в света. Приема се страхотно, а учителите, които са идвали да преподават са впечатлени от актьорите ни и смелостта им. Искам моето студио да учи артистите не само как да играят адекватно за XXI век, но и да разбират различните стилове на игра в чужбина. Това обясни Юлиан по повод плановете му да помага на актьорското майсторство в България.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица