Акциите на Боинг се сринаха след нови проблеми със 737 МАX

Снимка: Уикипедия/ архив

Регулаторите на авиоиндустрията в САЩ критикуваха Боинг, след като стана ясно, че компанията е укрила сигнали, че нова система на самолетите 737 МАX дава грешки, пише АФП. Това доведе до спад на акциите на авиогиганта, който се бори с кризата, предизвикана от спирането от употреба на стотици 737 МАX след две фатални катастрофи с над 340 жертви.

Федералната служба за авиацията нарече поведението на Боинг „разочароващо“, което търговците на борсите приеха като сигнал за нови проблеми. Спадът на стойността на дяловете на компанията беше с 4,2%, а инвестиционните банки UBS и Креди суис понижиха рейтинга на Боинг.

Новите проблеми дойдоха, след като в хода на разследването на начина, по който Боинг е въвел в употреба 737 МАX се разбра, че старшият пилот на компанията Марк Форкнър е предупредил свои колеги за необичайно поведение на автоматизираната система за корекция на ъгъла на атака (MCAS) по време на симулации на полети. Подозренията са, че точно агресивна намеса на MCAS е довела до двете катастрофи на пътнически самолети.

Системата MCAS е нова за 737 МАX, но както регулаторите, така и пилотите, управляващи този модел, били уверени от Боинг, че неговите системи не се отличават от тези на използвания от години 737.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят