Акциите на ПИБ и ЦКБ поскъпнаха

ПИБ

Акциите на Първа инвестиционна банка АД поскъпнаха с 2,47% в първия ден на борсовата търговия след обявяването на резултатите от стрес тестовете на банките, показват данните на Българска фондова борса към 17 ч. При затварянето на борсовата сесия акциите на ПИБ леко поевтиняха, но останаха на положителна територия.

Другата банка, която излезе на плюс през днес бе Централна кооперативна банка АД, чиито книжа добавиха 8% към стойността й и се търгуваха по 1,026 за брой.

От трите търгувани на БФБ банки единствено Българо американска кредитна банка излезе на отрицателна територия и акциите й се понижиха с 4,52%.

Въпреки, че търгуваните обеми на фондовата борса са сравнително малки търговията показва, че инвеститорите оценяват положително обявените от централната банка резултати от прегледа на активите на финансовите институции и стрес тестовете на банките у нас.

Изнесените от централната банка в събота данни показаха, че всички банки у нас са стабилни и добре капитализирани.

„Стрес тестовете показаха, че банките имат достатъчно капитал спрямо изискванията в европейския регламент“, заяви председателят на Асоциация на банките в България Петър Андронов.

Той обясни, че при тестовете се проучва всичко, включително оценителите е трябвало да проверяват вътрешни кредити и лоши кредити. На практика те провериха 75% от кредитния портфейл, докато „в Европа, когато проверяваха банките, едва стигаха до 20%“. Проверява се абсолютно целия портфейл, без значение дали банката има клонове извън страната или извън ЕС, като се започва с най-големите кредити.

Според Андронов няма възможност някоя банка да е укрила информация.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Финанси