Акция „Бира за смет“ чисти плажа

Срещу 100 кенчета кехлибарена течност доброволци събраха 2 тона боклук

Безплатна студена бира събра близо 100 ентусиасти да чистят най-дългия

плаж по българското Черноморие. Доброволците, за най-малките от които имаше и лимонада, се забавляваха в уникалната акция "Бира за смет " на брега на Шкорпиловци.

Купонът се организира от младите ротарианци от "Ротаракт-клуб Варна" чрез фейсбук. Само за 2-3 часа бяха събрани над 2 тона боклуци, от които 1080 кг пластмасови отпадъци.

„Домакинства са изхвърляли на плажа стари хладилници, цели корпуси на стари пластмасови рибарски лодки, намерихме дори бутилка „Веро”, продавана в България през 70-те години на миналия век, - разказа пред „Труд” Виктория Парашкеванова от клуба. - Идеята за акцията дойде спонтанно от наш член и фен на къмпингуването. Той изкарал един уикенд на плажа край Шкорпиловци и за два дни събрал боклуци за един багажник”, обясни тя.

„Ротаракт” е младежка програма, създадена и спонсорирана от ротари клубовете в страната. Според младите варненски ротарианци целта на тяхната акция е да се покаже на хората колко много боклук изхвърлят на брега и да се предизвика чувството за отговорност в големи и малки към природата и жизнената ни среда, както и навик да почистват след себе си и другите.

Организаторите осигуриха чували и ръкавици, както и 100 кенчета бира с партньорството на "Каменица", лимонада за малките и камион за извозване на отпадъците, пратен от фирма "Бляк Сий Рисайклинг ".

Намери се и мезе - шеф -готвачът Йордан, известен от уникалната кулинарна идея "Прегърни готвача" приготви на плажа 18 килограма пържени картофи, произведени в негово лично биостопанство.

Сред участниците имаше и доста семейства с деца, повечето си носеха хапване и пийване от къщи. Първо бе почистена една зона от 2 км и след като се подкрепиха с бира, лимонада и закуски, доброволците продължиха да събират боклука на още 2 километра.

Реално с акцията е почистена 1/3 от най-големия плаж по Черноморието, който е с дължина 13 км и на места пясъчната ивица достига 100 метра.

Първата „Бира за смет” се проведе на 20 май, като целта на организаторите бе да се изпревари началото на сезона, обявен за дните около 24 май.

Следващата акция на "Ротаракт-клуб Варна" няма да е на плажа, а ще бъде за почистване на парка около Аладжа манастир.

И този сезон

Търсят се спасители

„Заплатите на спасителите са добри – към 1500 лв., само на Златни пясъци. Всички останали реално получават по 800-900 лв., като на много места ги ползват и като общи работници и не им осигуряват храна и транспорт. Затова всяка година се появява дефицит, въпреки че кадри има достатъчно", каза пред „Труд” председателят на Областния съвет на БЧК във Варна Илия Раев. За това лято 2018 БЧК-Варна е обучил 100 нови спасители и е сертифицирал 550. Проблемът е, че голяма част от по-опитните бързо си намират работа в Гърция, Испания и САЩ за тройно и четворно повече пари. Затова нерядко по плажовете у нас дежурят пенсионери.

Дежурства

по плажовете

4 ивици край Варна остават без охрана

Плажовете край Варна, които имат стопани, ще открият сезона най-късно до 1 юни, показа проверка на "Труд". Първи това сториха курортите на север още в средата на май. До 24 май почистени и подравнени с машини бяха и градските ивици, на които вече има и спасители.

23 от ивиците в региона обаче ще останат без наематели, въпреки че част от тях са любимо място за отдих на варненци през уикендите. Такъв е огромният плаж на Камчия. Част от него обезпечава за своя сметка Санаторно-оздравителният комплекс "Камчия", където ще летуват младежи и деца от над 60 страни по света.

Държавата отпусна и тази година 321 000 лв. на областната администрация, за водна охрана на 19 безстопанствени плажа. Други 4 ще останат без никакъв надзор. Сред тях са девствената ивица на Паша дере, Кара дере и плажчето под нос Галата.

Офицерския плаж пък е най-мръсната точка по цялото ни Черноморие.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България