Акция „димяща кола“ в София

КАТ глобява с 50 лева, ако автомобилът пуши над нормата

Мерят газовете с преносими машинки

Акция димящ над нормите автомобил е в ход в София, научи “Труд”. Пътни полицаи и експерти от Столичен инспекторат следят има ли необичайни облаци дим около стари автомобили без катализатори или такива с променена конструкция. При съмнения, че пушекът от ауспуха е повече от нормалното, подават сигнал към два мобилни екипа, които на място, с преносими газ анализатори за бензин и дизел, проверяват дими ли над нормата конкретното превозно средство. Това са само част от мерките в борбата срещу мръсния въздух в града. Ако се установи, че автомобилът замърсява въздуха над позволеното, шофьорът “отнася” фиш от 50 лева, а ако откаже, полицаите му пишат акт. Налага се и принудителна административна мярка “Спиране от движение”, а на шофьора се отнема малкият талон, обясниха от КАТ.

Ако попаднем в подобна ситуация, освен с глоба и без малък талон, ще трябва да доказваме пред оторизиран сервиз и стандартно замерване на изгорелите газове, че автомобилът, който управляваме, отново е в норма относно изгорелите газове.

Днес концентрацията на фини прахови частици беше завишена в 9 града у нас, според Индекса за чистотата на атмосферата на Европейската комисия. Най-значителни стойности над среднодневните норми отчетоха уредите в Благоевград, където замърсяването бе 3 пъти над допустимото. Причината, според местните, е, че в града няма топлофикация и масово хората се отопляват на дърва и въглища. Общината има намерение да монтира на комините на къщи и жилища специални комини, които да пречистват праховите частици.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България