Акция за изоставени стари автомобили стартира в Горна Оряховица

Установени са 20 трошки, гниещи на общински терени

Първата за годината акция за установяване на излезли от употреба моторни превозни средства, изоставени на общински терени, започват експерти от общинска администрация.

Според чл. 35, ал. 1 от Наредбата за управление на отпадъците на територията на община Горна Оряховица, собственик на МПС, на което не е заверен знака за технически преглед за повече от две години от определената му дата за следващ преглед за техническа изправност, в случай, че то се намира върху терен държавна или общинска собственост, е длъжен да го предаде на площадка за събиране и съхраняване или в център за разкомплектоване.

Общината периодично извършва проверки за изоставени автомобили на терени общинска собственост. На всички излезли от употреба МПС се поставят стикери с предписание за премахване на автомобилите в определен срок. След изтичането на указания срок, кметът на общината издава заповед за принудително премахване и моторните превозни средства се вдигат от фирмата, с която общината има сключен договор. Към момента Община Горна Оряховица има сключен договор за организиране на дейностите по събиране, транспортиране, съхраняване и разкомплектоване на излезли от употреба МПС с фирмата „Максима 2008“ ЕООД.

За 2018 г. на територията на Горна Оряховица са установени 20 автомобила, на които не е бил заверен знакът за технически преглед за повече от 2 години от определената му дата за следваща проверка на техническата изправност. Издадени са им съответните предписания. 18 от тези автомобили са премахнати от собствениците в определения срок. 2 автомобила са принудително премахнати от фирмата, с която Общината има сключен договор. Припомняме, че излезли от употреба моторни превозни средства /ИУМПС/ могат да се предават на площадката на „Максима 2008” ЕООД, която се намира в с. Поликраище, в бившия арматурен двор на селото.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони