Акция „Зима” тръгва от каруцари и велосипедисти

Пътните полицаи започват масови проверки на каруцари и велосипедисти в цялата страна. От утре, 1 ноември, до края на месеца катаджиите ще спират и проверяват при акция „Зима“.

Първите 10 дни ченгетата ще следят за светлоотразителните елементи по каруците, задължителното носене на жилетки извън населените места от колоездачите и т.н. Глобите са по 30 лв., но могат да стигнат до 150 лв, ако е създадена непосредствена опасност от катастрофа.

Според статистиката за миналата зима (от 1 ноември 2015 до 31 март 2016 г.) е имало

2605 тежки катастрофи с 237 загинали. В 146 от инцидентите са участвали каруцари, велосипедисти и мотористи, като 10 души са убити и 153-ма  ранени.

Във втората десетдневка на ноември (от 11 до 20) приоритет ще са проверките за спазване на правата на пешеходците. Патрулите ще дебнат покрай зебри, но също и при подлези и надлези, където ще глобяват пресичащите в нарушение. Миналата зима е имало 29 загинали пешеходци, което е 29% от всички жертви през периода.

През последните 10 дни на ноември катаджиите ще правят главно проверки на автомобилите.

Зимните гуми в България не са задължителни, а единственото изискване е да имат 1,6 мм грайфер. В парламента отлежава от октомври м.г. проект, според който грайферът трябва да е 4 мм, а зимни гуми да са задължителни при сняг и лед. Той все още не е гласуван на второ четене в пленарната зала. Изобщо не е сигурно, че ще бъде приет, тъй като зимните гуми са задължителни само в страни от Северна и Централна Европа. На Балканите засега има само 2 държави със законово изискване за зимни гуми - Словения и Хърватия.

От днес Агенция „Пътна инфраструктура“ въвежда зимното поддържане на шосетата. В готовност са над 3000 машини. До пролетта се очаква да бъдат пръснати 108 000 тона сол и 300 000 тона пясък по асфалта.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право