Акция срещу черен пазар на дърва в Шуменско

Съвместни проверки на полицаи, горски служители от Шумен и от ДЛС „Паламара” завършиха с досъдебни производства за незаконно съхранение на дървесина в селски къщи.

По време на акцията срещу черния пазар на дърва за огрев три мобилни групи влезли на различни адреси в селата Долина и Тъкач, община Каолиново. Действали по постъпила информация от горски стражари. Установени са нерегламентирано добити дърва за огрев в 6 от проверените 20 домакинства в село Тъкач.

Задържани са общо 6 кубика бракониерски дърва. В рамките на съвместната акция служителите на МВР са образували и две досъдебни производства за държане на незаконно добита дървесина.

„Благодаря на колегите за координираните усилия да пресечем порочните практики, каквито са и търговията, и потреблението на нерегламентирано добити дърва за огрев. Предприетата акция е част от мерките за ограничаване на незаконната сеч. Разчитаме много и на съдействието на

гражданите. Със своите сигнали на телефон 112 при всяко съмнение за нарушение те биха могли реално да ни помогнат в опазването на горския фонд”, коментира директорът на ДЛС „Паламара” инж. Севен Башлъ.

Той призова хората да следят внимателно дали закупената от тях дървесина е със законен произход, тъй като извършването на сеч, товаренето, транспортирането, разтоварването, придобиването, съхраняването и преработването на дървесина без разрешение се наказват с глоба от 50 до 3000 лв.

Ако незаконните действия се извършват организирано с търговска цел от юридическо лице или едноличен търговец административното наказание е имуществена санкция от 100 до 5000 лв.

При повторно нарушение в срок от 1 година от влизането в сила на наказателно постановление

се налага глоба или имуществена санкция в троен размер. В случай, че нарушителите бъдат подведени под наказателна отговорност, ги грозят до 6 години затвор и глоба от 1000 до 20 000 лв., напомнят от Североизточното държавно предприятие.

Инж. Севен Башлъ информира още, че в края на миналата седмица горските стражари и мобилните контролни екипи са извършили съвместен обход на горите в землищата на селата Изгрев и Тъкач. Хванат е нарушител с каруца с 1 куб. м дърва за огрев без задължителните по закон маркировка и превозен билет. По случая са съставени два акта и един констативен протокол, а каруцата и натоварената в нея церова дървесина са конфискувани.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право