Албанската полиция стреля срещу грък, издигнал гръцко знаме в албански град

Неприемливо е, че е бил убит, очакваме обяснения, заяви премиерът на Гърция Алексис Ципрас

Дипломатически и обществен скандал разтърси Гърция и Албания, след като албанската полиция застреля 35-годишния Константинос Кацифас, който е стрелял срещу полицейски служители в село Вулиарати в Албания, тъй като свалили гръцкото знаме, което бил издигнал в Аргирокастро, град в южните части на Албания.

Албанските медии съобщават за последните думи на 35-годишния и те са: "Да живее Гърция".

Гръцкото външно министерство официално бе информирано вчера вечерта за инцидента. Използвайки остър език призовават албанските власти за официален отговор относно убийството на гръцки гражданин и че ще предприемат необходимите действия.

Инцидентът е станал около 10.00 часа сутринта, когато 35-годишният стрелял във въздуха в опит да попречи на албанските полицаи да свалят гръцкото знаме. След това Кацифас избягал в планинската местност, за да избегне задържането му. Полицейски сили поискали помощ от албанските специални сили "Ринея", като и хеликоптерът от Тирана се включил в издирването.

Албанските медии твърдят, че след откриването на Константинос Кацифас той е бил помолен да предаде пистолета си и да се предаде, но отговорил с изстрели срещу полицията. Според официална информация полицейските служители се почуствали заплашени и стреляли срещу 35-годишния, който паднал мъртъв от куршумите.

Според албанските медии 35-годишният Костантинос Кацифас е родом от Янина, живее и работи в Гърция. Някои албански медии го свързват със крайнодясната партия Златната зора.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа