Албанско знаме в македонския парламент

Сложи го в кабинета на председателя Талат Джафери, чийто избор ВМРО-ДПМНЕ смята за незаконен

Талат Джафери от албанския Демократичен съюз за интеграция (ДСИ) влезе вчера в кабинета на председателя на македонския парламент и сложи албанско знаме на бюрото си и пред картина на известния македонски художник Никола Мартиноски.

Присъствието му там е незаконно, също както избора му, обяви вчера ВМРО-ДПМНЕ - партията с най-много депутати в собранието. И се зарече с всички демократични и законови средства да защити държавните и националните интереси.

Миналия четвъртък изборът на Джафери за шеф на парламента като част от договорката за коалиция на СДСМ с албанските партии ДСИ, “Беса” и “Алианс за албанците”, които имат 67 депутати в 120-местния парламент, предизвика щурм на парламента от демонстранти и атака срещу депутати. Над 100 души бяха ранени, включително лидерът на СДСМ Зоран Заев, който се надява да получи мандат за съставяне на правителство.

По-рано вчера Джафери прие посланика на ЕС в Скопие Самуел Жбогар, който му честити новия пост.

Във вторник следобед охраната на парламента откри взривно устройство в коридор на първия етаж, което било от пиратка с фитил, прикрепена с тиксо към голям флакон с газ за пълнене на запалки. Същия ден хиляди протестираха мирно в Скопие срещу правителство на СДСМ с албанските партии.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа