Алгоритъм дефинира лекарските грешки

Семинарът “Лекарска грешка или неблагоприятния изход от лечение” събра представители на лекарския съюз, лекари и юристи.

Пишат медицински правила по модел на френската здравна система

Новите норми се очакват да бъдат готови до средата на годината

Нови медицински правила за оценка на лекарските грешки по модел на френската здравна система е предложил Български лекарски съюз. Това стана ясно по време на семинара “Лекарска грешка или неблагоприятния изход от лечение”, който се проведе в Правец през уикенда.

“Идеята е да се определят правила и норми за работа във всяка медицинска специалност, които да следват алгоритъм при изпълнението на задълженията”, обясни пред “Труд” председателят на Столична лекарска колегия на Български лекарски съюз д-р Асен Меджидиев. Според предложението, най-добрите експерти във всички специалности трябва да изготвят правила за диагноза и лечение във всяка специалност. Очаква се по този начин да се улеснят и разследващи органи и медицински корективи.

Д-р Меджидиев допълни, че в средата на годината трябва да бъдат готови правилата за медицинска практика.

Според депутата и юрист Явор Нотев, който също участва в лекарския семинар, сезирането на прокуратурата се е превърнало в модерен и употребяем термин. По думите му в “лекарските дела” решенията на съда са натоварени емоционално, а мотивите често са като “другарски съд”.

“Най-често осъжданите лекари са заради “небрежност”, защото това е единствената дефиниция за лекарска грешка, която е ясна в българското законодателство. А на практика този вид дела се основават дословно, пресъздавайки съдебно-медицинските експертиза”, обясни Нотев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве