Александър Андреев, ЦИК: Няма констатирани нарушения от началото на предизборната кампания

Снимка: Архив

Няма констатирани нарушения от началото на предизборната кампания. Това каза говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Александър Андреев пред БНТ. Той посочи, че има едно констатирано нарушение, което се отнася за периода преди започването на предизборната кампания.

„Имаше постъпил сигнал от една политическа сила, затова, че кандидат на друга сила, независимо, че все още не е кандидат, осъществява реклама по отношение на съответната политическа сила. В тази връзка ЦИК се произнесе с решение, като установи нарушение, с оглед обстоятелството, че в търговска реклама има представяне на този кандидат“, допълни Андреев.

По думите му няма сигнали за случаи, в които да няма достатъчен брой хора за секционните избирателни комисии (СИК). „С оглед промяната в Изборния кодекс, която предвижда вече правото на всяка една парламентарно представена политическа сила да има по един член във всяка СИК, в ЦИК бяха постъпили запитвания както от РИК, така и в рамките на консултациите. Явно този въпрос е бил засегнат и е поставял на разнопосочни позиции различните сили. До момента всичко върви нормално. Назначени са СИК. Само в два случая ЦИК се произнесе по отношение на решение за назначаване с оглед спазване на постигнатото споразумение между политическите сили“, каза Андреев.

Той уточни, че в момента ЦИК усилено довършва и подготвя Методическите указания за СИК. Във връзка с гласуването в чужбина, Андреев коментира: „В момента тече обработката на всички заявления. Крайният срок беше 30 април, до който можеше да бъдат подавани заявления за разкриване на секции извън страната. В момента тези заявления се обработват, за да може в рамките на близките дни, тъй като срокът е до 4 май, да приемем нашето решение, в което да определим местата и броят на секциите, в които може да се гласува“, каза още Андреев.

Според него няма да има забавяне по отношение на доставката на машини за изборите. По думите му договорът за машините от страна на ЦИК е готов. „Един договор има две страни, очакваме отсрещната страна да го подпише“, допълни Андреев.

Той уточни, че вече са избрани 3000 секции, в които ще има машинно гласуване. Андреев допълни, че те са избрани на основата на критериите, които ЦИК е приела с оглед численост на избирателите по населени места.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България