Александър Вучич към косовските сърби в Белград: Няма да признаем Косово, надяваме се да не започнат да убиват хора

След решението на Прищина да увеличи митата за сръбските стоки до 100% , представители на косовските сърби пристигнаха в Белград при президента Александър Вучич, който им каза, че няма да бъдат оставени на произвола, съобщи белградското радио „Б92“.

„Приготвили сме нещо за вас, да ви покажем какво можем да направим като държава при ограничените ни възможности, особено след установяването на граничните пунктове при Ярине и Ранилуг през 2011 година. Няма нужда да повтарям, че няма да бъдете оставени на нечия милост“, каза Вучич на косовските сърби.

„Призоваваме за мир и компромис, което е единственото ни решение, но се страхувам, че те не разбраха това или осъзнаха, че това е нашата слабост“, обясни сръбският президент, визирайки Прищина.

Той каза още, че очаква от Косово, което досега не реализира намеренията си да стане член на ЮНЕСКО и Интерпол, да се вразуми и да стане по-рационално, но вместо това „те изглежда полудяха и сега, на цената на ескалация на конфликта, те се опитват да постигнат резултати“.

„Заради вас и нас, заради цялата Сърбия, ние трябва да запазим мира. Те ще се опитват да ни въвлекат в конфликти и провокации и затова вие трябва да бъдете внимателни. Трябва да се държим заедно и да се борим с всички мирни и споделени възможности срещу това“, подчерта сръбският президент и добави: „Вярвам, че дори няма да си помислят да започнат да използват насилие и да започнат да убиват хората ни, защото ние няма да им позволим да го направят“.

„Имаме информация за придвижване на албански отряди от базата „Белведере“ и „Врело“ към Северно Косово“, заяви Вучич. „Възможно е те да се придвижват, за да поемат контрола над язовира (Газивода), да покажат мускули и да контролират зелените преходи на север, за да попречат на внасянето на всеки товар“.„Ще следим и тази ситуация и ще ви информираме ако има някаква промяна“, добави той.

В отговор на думите на косовския премиер Рамуш Харадинай , че „митата няма да бъдат намалени, докато Сърбия не признае Косово“, Вучич отсече, че това няма да се случи.

Тази позиция на Харадинай ни поставя в ужасяваща позиция, констатира държавният глава, като отбеляза също, че тя говори за това, че „други големи сили стоят зад действията на Прищина и се правят на ударени – защото Харадинай не е измислил това сам“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа