Александър Вучич обеща отменяне на закона за намаляване на пенсиите

Сръбското правителство скоро ще приеме решение за отмяна на закона за орязване на пенсиите, приет през 2014 г., заяви днес в обръщение към гражданите президентът Александър Вучич, като добави, че всички пенсии ще бъдат увеличени с не по-малко от 8 процента над размера им преди приемането на закона.

Вучич припомни, че преди 4 години е било взето решение за намаляване на пенсиите, тъй като страната се е намирала на ръба на фалита. Той сподели, че това е било най-тежкото политическо решение, което е вземал.

Президентът каза, че благодарение на пенсионерите държавата е успяла да се справи с кризата и да се върне на пътя на напредъка.

"Заедно с премиера Ана Бърнабич взехме общо решение да отменим закона за временно намаляване на пенсиите", каза Вучич.

Той уточни, че пенсиите не само ще се върнат на равнището от 2014 г., но и ще бъдат увеличени средно с 8,4-13,3 процента. По този начин тези, които преди четири години са получавали 37 хиляди динара /1 евро е 118 динара/, ще получат над 40 хиляди, а тези, които са получавали по 52 хиляди, сега ще вземат по 54,5 хиляди.

Мнозинството пенсионери обаче получават под 30 хиляди динара и при тях увеличението на пенсиите ще бъде най-голямо в процентно отношение.

Президентът каза, че в момента в Сърбия има над 1,1 милиона пенсионери.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа