Александър Вучич: Сърбия върви по европейския път, но ще продължи да изгражда добри отношения с Русия

Сърбия върви по европейския път, но ще продължи да изгражда добри отношения с Русия. Това увери държавният глава на Сърбия Александър Вучич в рамките на пресконференция, свикана след срещата му с министъра на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров, който е на посещение в Белград по повод 180-та годишнина от установяване на дипломатически отношения между двете държави, предава скопският телевизионен канал A1 On.

„Предполагам, че ще има различни видове желания и натиск отношенията да се движат в различна посока, но Сърбия ще бъде на една и съща линия, ще запазва традиционните връзки и ще развива най-добри отношения с Руската федерация“, категоричен бе Вучич.

Той добави, че 180-годишният период от установяването на дипломатически отношения между Сърбия и Русия може да се характеризира с това, че двете страни никога не са се изправяли една срещу друга – нещо, което е изключително рядък пример в света.

На свой ред Лавров подчерта, че Русия и Сърбия са партньори, които не налагат един другиму нищо, и че Москва приветства усилията на Белград за членство в Европейския съюз, но и усилията за поддържане на отношенията с Евразийския съюз.

„Русия не поиска от Сърбия да прекрати контактите си с никого по света. Винаги сме настоявали партньорите да имат свобода на избор и да развиват политическите си връзки“, подчерта Лавров. Първият дипломат на Москва отбеляза, че статутът на военен неутралитет на Сърбия е един от най-важните фактори за стабилност на Балканите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия