Александър Димитров - Мениджър №1

След като грабна една от най-престижните награди в бизнес средите, изпълнителният директор на А1 за България Александър Димитров и новият Мениджър на годината заяви, че започва да работи за още една престижна награда - Съпруг на годината. Всички в редакцията искрено му пожелаваме да грабне приза!

“Ако знаех, че този конкурс е толкова сложен и комплексен, щях да се замисля повече преди да приема номинацията. Хора, учете, защото това, което знаете в момента, вече нищо не означава. Всеки ден трябва да се учи нещо ново”. С тези думи Мениджър №1 се обърна към младите хора с призив да не спират да сa любознателни и да учат нови неща. Той бе награден не от кой да е, а от президента Румен Радев на официална церемония в Софийската опера.

Но за Димитров финалът мина по мед и масло, защото успя да победи на няколко етапа 64 висши мениджъри от 24 сектора на икономиката в надпревара за признанието. На въпрос, ако може да опише с една дума чувството да бъде финалист в конкурса, коя ще бъде тя, той отговаря категорично - “удовлетворение”. “Тя описва усещането, че вложените труд и усилия не са били напразни и не са останали незабелязани. Това е признание не само за мен, но и за моя екип и всички хора, които работят за А1”, коментира Димитров.

Той е начело на телекома от 1 октомври 2015 година и има повече от 15 години опит в сектора на телекомуникациите. Присъединява се към екипа на Мтел, вече А1, от Виваком, където е бил главен търговски директор от 2008 година. Използвайки натрупания опит като търговец, Димитров минава през различни позиции в Germanos: от шеф на отдел “Продажби”, после на търговския отдел и накрая стига до изпълнителен директор. Кариерата му започва в сферата на търговията с бързооборотни стоки. Там е заемал различни ръководни постове в “Сарантис България” (1996-1999), “Сарантис Чехия” (1999-2000) и “Интеркозметикс” (2000-2001). Има магистърска степен по “Електрически машини и апарати” от Технически университет (ТУ) и магистърска степен по “Мениджмънт и маркетинг” от Университетa за национално и световно стопанство (УНСС).

Димитров поема ръководството на Мтел (вече А1) преди три години с амбициозната задача в кратък срок да подобри финансовите показатели и да повиши пазарния й дял. Най-важната стъпка за компанията тази година беше ребрандирането на Мтел в А1. За него той казва, че визуалната промяна е върхът на всички останали неща, които са се променили.

“За нас изминалата година беше изключителна. Не само като финансови резултати, развитие на нови бизнеси, а и подобряване на нашите мрежи и инфраструктура. Поставихме основите на едно модерно бъдеще. Бъдеще на умни домове и градове, на интерактивни услуги, на един дигитално свързан свят, в който ние от А1 помагаме на клиентите да имат по-интересен, по-лесен и по-забавен начин на живот”, коментира Димитров.

Ежедневието му през последните три години е свързано неизменно с А1, а за тези три години, компанията и служителите в нея са го направили по-търпелив, по-аналитичен и по-зрял. “Хората, които ме познават, знаят, че това е голяма промяна за мен”, казва той.

Но, ако започва кариерата си отначало днес, той би избрал нещо по-тясно свързано с иновации. Заради инженерното му образование, той винаги е бил заобиколен от технологии, а техниката му е нереализирана детска мечта.

За мотивацията на хората в компанията му, той каза, че те се чувстват част от успеха, когато им се делегира отговорност и свобода да вземат решения. “Звучи хубаво, но първо – не всеки е готов да се довери на хората си и второ – не всеки, който е получил доверие, е готов да понесе тежестта на отговорността”, категоричен е шефът на А1.

Според него е привилегия да работиш в индустрия, която помага на света да върви напред с огромни крачки. “Имам късмета да работя в сфера, която е участник в следващата индустриална и социална революция. Вече никой не може да си представи света без телекомуникационните технологии.” Но според него в този процес отново ще важи старият закон на еволюцията “Ще оцелее не най-силният, нито най-интелигентният, а този, който се приспособява най-добре.” Заради това Димитров съветва да се приспособяваме към новия дигитален свят.

“Днес знаем само 5% от това, което ще знаем след 30 години. В никоя друга епоха знанието не е било толкова лесно достъпно, но и никога способността да учиш нови неща не е била толкова определяща за добруването на индивида. Светът се променя. И вече не е достатъчно само да знаем. Вече е важно да продължаваме да учим и да се развиваме. Защото само така ще можем да посрещнем бъдещето”, казва Димитров.

 

Телефонът е голяма част от ежедневието му

Като всички в 21 век и Александър Димитров използва смартфона си често и разбира се той заема голяма част от цялото му ежедневие. “Според последни изследвания човек поглежда телефона си средно 150 пъти на ден. За мен това е вероятно много повече. Защото вече правим много неща по-бързо, по-лесно и по-често с телефона и не мисля, че това е лошо. Важното е човек да знае къде влиза в интернет, кога трябва да си изключи звука на телефона и кога не трябва да гледа в екрана. Това е лично усещане на всеки”, коментира той.

 

За него

Приятен и увлекателен събеседник

Александър Димитров е човек, който мисли много бързо и съответно бързо взема решения, а в днешния динамичен свят това е изключително важно. От бизнес гледна точка мога да кажа, че в негово лице А1 е един от най-надеждните ни бизнес партньори. Той чете много и се интересува от всякакви теми, което го прави приятен и увлекателен събеседник.

Левон Хампарцумян, главен изп.-директор на Уникредит Булбанк

 

Не спира да се учи и самоусъвършенства

Той е от малкото български мениджъри, които са изкачили всички стъпала в кариера, като са стигнали и до най-високите нива, именно затова той не е подвластен на суета и не обича гръмките думи. За него важи библейския израз: „и по делата им ще ги познаете”, а аз бих добавил и по резултатите. Това е човек който не спира да се учи и самоусъвършенства, като постига резултатите чрез своя екип. Качеството на хората зависи от мениджъра им, а те правят разликата между добрата и по-добрата компания.

Петър Иванов, изпълнителен директор на Американска търговска камара

 

Води компанията в правилната посока

Едно от най-важните неща в бизнеса е да имаш стабилни партньори, на които можеш да се довериш. В лицето на Александър Димитров и А1 Siemens има точно такъв партньор и затова през годините сме имали много успешни съвместни проекти. Той води своята компания в правилната посока и му пожелавам още много успехи и покорени върхове.

Д-р инж. Боряна Манолова, главен изпълнителен директор на Siemens България

 

Мотивира хората

Димитров е един от най-ангажираните лидери, с които съм работила в кариерата си. Той „заразява” със своята сила и увереност в успеха. Най-ценното му умение според мен е, че мотивира хората и успява да ги накара да поемат отговорност и да дават дори повече, отколкото са мислили, че са способни.”

Миглена Узунова-Цекова, старши директор “Човешки ресурси” в А1

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети