Александър Ненков: Строителство на небостъргачи се предвиждат само в три зони на София

Александър Ненков

Строителство на небостъргачи се предвиждат само в три зони на София - Цариградско шосе, околовръстния път в ж.к. Люлин като се чака решение и за района до и зад Централна гара. Това каза пред БНТ Александър Ненков, депутат, ПГ на ПП ГЕРБ. Той заяви още, че в предвидените законопроекти се предвижда и запазване на зелените площи.

"Много е трудно да се намери точната среда между интересите както на обществото, така и на инвеститорите. София се превърна в икономически и финансов център и търсенето определя предлагането. С проекта на закона, изработена от Столична община и гл. архитект на столицата се опитваме да дадем дългосрочна визия как да се развива градът оттук нататък. В момента има пропуски в законодателството, които дават шанс на инвеститорите да строят небостъргачи около централната градска част. Със законопроекта казваме, че има една линия между 75 метра и 125 метра крайна височина само в определени градски центрове около големи пътни артерии, а т.нар небостъргачи могат да бъдат правени само в 3 зони - Цариградско шосе, ж.к Люлил, околовръстно шосе и за третата част се чака становище дали може около и зад Централна гара. Дали би довело до проблем."

Ненков каза още, че се опитват да направят по-ясен регламент. Новото, което се предвижда като защита, е че всяка сграда, която е над 75 м и разгърната площ над 20 хил. кв.м, ще трябва да мине с решение на Общинския съвет от една страна и ще има т.нар транспортни симулации за трафика, който тази сграда ще генерира.

"Искаме да разширим обхвата на това какво е зелена система. Ако един терен попадне в тази зелена система, предвидена в устройствения план, то неговото предназначение да не може да бъде променяно."

За отказ на подземни паркинги той каза, че единственото,което е предвидено е, да не могат да бъдат променяни предназначението на такива терени.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България