Александър Ненков: С ТОЛ-системата значително ще нарастнат приходите в пътната агенция

Александър Ненков

„Очаква се с въвеждането на ТОЛ-системата приходите в пътната агенция значително да нараснат.“ Това коментира за „Фокус“ Александър Ненков, народен представител от ГЕРБ, заместник-председател на парламентарната Комисия по регионална политика и местно самоуправление.

По думите му системата ще рефлектира основно върху тежкотоварните камиони над 3,5 тона, а леките автомобили ще си запазят винетните стикери.

„Световната банка и други анализатори, които са направили такъв анализ - колко би било необходимо на държавата и на Агенция „Пътна инфраструктура“ да инвестира на година, за да имаме пътищата, които искаме да имаме, показва, че това е от порядъка на около 800 милиона.

В момента, дори с новите цени на винетните стикери, сумата, с която АПИ разполага, е не повече от 300 милиона. Сами разбирате, че след 2020 година, особено, когато и този програмен период свърши, пари за такава базова инфраструктура, за такива пътища, почти няма да има. Реално, ние трябва да търсим варианти, в които, на базата на това кой колко километра минава и кой колко ползва тази инфраструктура, да търсим начини да увеличим приходите в агенцията. Защото, ние няма как да очакваме да имаме хубави пътища и това да става с липсата на финансови средства“, подчерта Александър Ненков.

Той обясни още, че целта на предложението за въвеждане на компенсаторна такса е органите да имат възможност да събират на място глоби на неправомерните шофьори, минаващи транзит, без да платят винетка.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България