Александър Сано: Не очаквай от чашка 200 грама да извадиш литър

Сърбите не са по-богати от нас, но са много задружни

България е моята обетована земя

Нели е един от най-големите ми подаръци в живота

[modula id="3381185"]

- Александър, на 29-ти ноември предстои премиерата на новия филм с твое участие - „Диви и щастливи”. Какво би разкрил за ролята ти в него и за посланието на тази продукция?

- Това е една модерна приказка за българина, който успява да повярва в собствените си възможности. Жанрът е романтична екшън комедия, а като послание, филмът има за цел да комуникира със зрителя по разбираем начин темите за приятелството, за правото на избор и за това, че всеки заслужава щастие. В случая две обикновени жени, забъркани в нелепа ситуация, се оказват с отвлечен на задната седалка англичанин и бягат от София към Варна. По пътя преоткриват основни неща за себе си, побеждават страховете си и се изправят пред предизвикателствата в живота. Моят герой е инспектор Донев, който ги преследва по целия път.

- Освен актьор ти си и продуцент на „Диви и щастливи”, заедно с Яна Маринова. Каква е най-голямата трудност, с която се сблъскахте?

- Представи си, едно пътуване на огромен керван от около 100 човека през цялата държава, със шест ТИР-а техника, 10 буса, още куп лични автомобили, снимки на различни локации в София, Велико Търново, Русе и Варна... Но всички заедно работихме като часовник, без значение на атмосферни условия и непредвидени ситуации и през цялото време с усмивка и любов към работа! Безкрайно съм благодарен на всеки един от тях, както и на всички партньори и общини, които ни подкрепиха и направиха „Диви и щастливи” реалност.

- Над какво работиш в момента?

- Ядрото на отбора ни, включващо Мартин Макариев, Яна Маринова и мен, вече работи над нов проект, отново международен.

- Ти се снима и в популярната сръбска продукция „Южен вятър”. Какво те впечатли най-силно в Сърбия?

- Сърбите са много задружни, изключително много подкрепят родната си продукция и особено изкуството. Веднага давам пример - най-гледаният филм по кината в България за 2018 година беше „Привличане”. Събра малко над 115 000 зрители. Знаеш ли колко зрители има в Сърбия техният най-гледан филм „Южен вятър”... 630 000 зрители. Сърбинът става, отива купува си билет и подкрепя родните творци. Купува си родните храни и напитки, държи на националността си т.е. уважава себе си. Е, какъв ни е проблема на нас? Сърбите не са по-богати от нас финансово, в много отношения тук сме по-добре, но не и в себеуважението.

- Какво ни пречи в България?

- Сбърканото отношение към нас си самите. Това е. И не, не съм мислил никога сериозно да емигрирам. България е моята обетована земя и смятам да посветя силите си на нея.

- На коя тема или събитие в страната би искал да се акцентира?

- На търпимостта помежду ни и на това, че е крайно време да осъзнаем като нация, че трябва да сме толерантни един към друг и да търсим първо, с какво можем да сме полезни на човека отсреща, а не да си пречим и воюваме помежду си.

- С твоята половинка Нели Атанасова притеснявате ли се от пристрастеността на младите към новите технологии и на какво се опитвате да научите децата ви?

- Разбира се. Но не сме изпаднали в паника от това, защото мисля, че успяваме с Нели да комуникираме правилно тази тема с Ава и нещата да са в разумни граници. Определено децата трябва да са на въздух и сред природа по-често, отколкото пред монитор. Извадих късмет с децата си. Според мен, най-важното е родителят да създаде и да пази връзката си с тях, да имат честни отношения, доверие и любов. Това е. Ако на нещо ги уча, то е, че никой не им е длъжен за нищо и да бъдат благодарни и трудолюбиви хора.

- Случва ли ти се да помагаш с домашните на дъщеря ви Ава и наясно ли си какво ги учат?

- Ох, за съжаление имам основание да съм притеснен от учебното съдържание. Дъщеря ни е в 4-ти клас. Онзи ден дойде с домашното си по математика да ме попита за една словесна задача. За Бога! На 42 съм, с коефициент на интелигентност над средния и въпреки това ми отне 15 минути да я чета и препрочитам, за да съм сигурен, че правилно разбирам, какво се пита. В крайна сметка задачата можеше да се тълкува не еднозначно и имаше поне две възможни версии на разбиране. Фокусирах я върху едната, а какво е станало в училище, още не знам. Пак повтарям, това е за деца 4-ти клас. Някой много сериозно, с извинение, си е „бъркал в носа”, докато създават този учебник или тези хора нямат елементарни педагогически умения, за да преценят на какъв език да говорят с десет годишни. От родител на момче в класа на Ава разбрах, че синът му редовно изпада в истерии от тоталната му невъзможност да разбере, какво се иска в тези задачи! Е.., това нормално ли е?

- Кои качества на Нели би искал дъщеря ви да вземе от нея?

- Слава Богу, там природата си е свършила работата още на генетично ниво и тя започва да прилича много по телосложение на нея - вече се оформя с дълги крака като нея. Всичко, което обожавам в жена си, започвам едно по едно да наблюдавам и в Ава. Надявам се да е смесица от най-доброто и от двама ни.

- Синът ви Иво с какво се занимава в момента?

- Иво е вече втора година в Холандия. Учи музикално продуцентство в тамошен университет, работи и преследва мечтите си. Много се гордеем с него. Мисля, че все по-уверено намира пътя си. Иначе споделя, разбира се, но съвети в тази област не иска. Оправя се и сам достатъчно добре. Има си сериозна приятелка вече повече от година и всичко им е наред.

- Яна Маринова те постави в „Топ 3” на най-привлекателните актьори, заедно с Матю Макконъхи и Даниел Дей Люис. Как се чувстваш в такава компания?

- Какво да кажа, освен много да є благодаря, защото това са двама актьори, на които много се възхищавам (особено на втория) и много искам някога да мога да се доближа чисто професионално до него. Иначе, Яна Маринова със сигурност е от най-привлекателните, цветни и харизматични артисти в българското пространство, а и не само и не случайно има такъв голям контингент от фенове, при това я харесват - не само мъже, но и жени. Освен Яна, в моя „Топ 3”, бих включил също Луиза Григорова и Теодора Духовникова. Сещам се за още поне 7-8 страхотни бг актриси, които също са изключително красиви - Радина Боршош, Койна Русева, Весела Бабинова, Дария Симеонова, Евелин Костова… Искам да уточня, че изброявам само актриси и не поставям жена ми в „Топ 3”, защото тя е над всяка класация за мен.

- Между вас с Яна, явно наистина има приятелско привличане. Кои нейни качества цениш най-много?

- Ако започна да разказвам за Яна, ще отнеме цял един ден. Ще обобщя само, че това е един много шашав човек, на когото никога не можеш да се разсърдиш, защото едновременно с това е ужасно чист и предан приятел...и смешен. С Яна наистина сме много близки, както и с Луиза Григорова и Мартин Макариев. Буквално се усещаме като членове на едно семейство. Това неминуемо се случва, когато хора гледат в една посока, имат сходни принципи и изповядват една философия. И в тримата ценя най-много честността в отношенията ни и почтеността към професията ни!

- Съпругата ти Нели е от „златните момичета” на Нешка Робева. Как се чувства „Среброто” като съпруг на „златно момиче” и каква е причината в последните години Нели да отбягва светлините на прожекторите?

- Просто това не я вълнува. Има други интереси и хоризонти пред себе си. Завърши „Интериорен дизайн” преди време и от година и половина с нейна приятелка създадоха едно чудно пространство за празници от всякакъв тип наречено „Голямата стая”. Това е сега страстта є и се справят много добре.

- Познаваш се с повечето от големите имена в родния шоубизнес. Какви са впечатленията ти от Лили Иванова и коя от популярните личности у нас те респектира най-силно?

- Имал съм шанса да работя с тази изключителна личност. Режисирах видеоклиповете към две нейни песни - „Камино” (ремикс) и „Шепот”. Мога само да съм и благодарен, че ме направи макар и малка част от биографията си. Каквото и да кажа за Лили Иванова ще е малко. Тя е голям професионалист, но и много мил човек - истински аристократ. Респектиран съм и уважавам голяма част от хората на изкуството от поколенията преди мен. Вярвам, че всеки един от тях е повлиял на развитието ми, дори и косвено.

- Днес много млади актьори мечтаят за твоята кариера и успехи. Кои качества ти помогнаха да постигнеш успех?

- Талантът и правилната и реалистична преценка за себе си. Това е в основата на всеки един професионален успех. Разбира се, оттам следва огромно количество труд и самоусъвършенстване. Но онази мантра, че ставало с 1% талант и 99% труд е страшна глупост. С 1% талант и да се скъсаш от работа, никога няма да стигнеш високо в дадената област. Затова е много важно човек да разпознае, в какво го бива и в какво не.

- Изглеждаш много уверен в себе си. Винаги ли е било така и какво ти помага да си толкова „дзен”, както пееш в една от твоите песни?

- Ами..., май да. Това е въпрос на натура. А и както споменах, когато си преценил правилно, в какво си силен и какви са ти възможностите, няма причина да си неуверен. Никога не съм мислил да стана шампион по вдигане на тежести например. Просто нямам данни, нито талант за това. Ето, в такава ситуация бих бил много неуверен. Да остана „дзен” ми помага любовта на първо място. Тя е основен източник на енергия. Любовта от семейството, приятелите, колегите, сънародниците... Човек може да постигне много неща, но най-голямото му постижение си остава семейството.

- Любима мисъл?

- Има една, която сам съм си измислил: Никога не очаквай от чашка 200 милилитра да извадиш 1 литър.

 

 

НАШИЯТ ГОСТ

Александър Сано стана популярен като „Среброто” от хитовата група „Братя Мангасарян”. За почитателите на актьорския му талант обаче той е „Косъма” от най-успешния български сериал „Под прикритие”. Игралният филм с негово участие „Привличане” стана най-гледаната продукция по родните кина за миналата година, а сериалът „Денят на бащата”, в който той изпълнява една от главните роли, също бе оценен високо. Въпреки многото успехи в професионален план най-важна за него е житейската му роля на баща, която той изпълнява с радост за дъщеря си Ава и за Иво, сина на половинката му Нели Атанасова от връзката є с Иво Карамански. Двамата с Нели са заедно вече 12 години, но той продължава да я нарича „Богиньо”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта