Александър Сиди: Решението с болничните е кризисна мярка, взаимствана от ЕС

Кой е предложил идеята за промяна в Закона за болничните няма значение, това е решение на Коалиционния съвет, на който аз не съм присъствал. Това каза Александър Сиди, депутат от ВМРО, за идеята да не се плаща първия ден от болничния, решена на Коалиционен съвет в четвъртък.

"Излязохме с няколко много важни решение, да се справим с редица въпроси за решаване на проблема с безплатните детски градини, заделяне на един фонд за детските заведения и увеличение на пенсиите", подчерта Сиди по Канал 3.

"Решението с болничните е кризисна мярка. Идеята е да се наказват недобросъвестните служители. Това е разговор, който тепърва започва в Народното събрание. Важно е да уточним, че това е мярка, която няма да обхваща определени групи хора майките например, както и работниците, които са в трайна нетрудоспособност след трудова злополука".

"Ние ще подкрепим решението на Коалиционния съвет. Това ще бъде дебат от всички страни и след това ще се пусне за гласуване в зала. "Видяхме, че вчера беше казано, едно, днес вече е променено по друг начин. Предполагам, че по време на самия дебат, по време на самите разговори, вероятно ще има такива, на Тристранен съвет, между работодателски организации, синдикатите и правителството, и те биха могли да стигнат до друго решение. Искам да подчертая, че това, което правим и беше предложено е европейска практика в не малка част от държавите от ЕС и там мерките са още по-рестриктивни. Ние взаимстваме от нея за да прекратим тези фалшиви болнични. Сигурен съм, че с един добър дебат, ще се вземе едно добро решение", подчерта Сиди.

"Ние от "Обединени патриоти" настоявахме минималната пенсия да стане 300 лв. На този етап, тя ще бъде вдигната до 250 лв. Ясно е, че не са достатъчни, но е ясно, че нашата битка върви в правилната посока,не с много, но в правилната посока и до края на мандата смятам, че ще достигнем 300 лв мин пенсия", добави той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България