Алексис Ципрас: Когато говорим за Западните Балкани става дума за Европа

Когато говорим за Западните Балкани, става дума за Европа - целта ни е да развиваме региона и да правим това постоянно дори в най-трудните моменти. Това каза гръцкият премиер Алексис Ципрас по време на пресконференция след Съвета за сътрудничество на високо равнище между Сърбия, България, Гърция и Румъния в Букурещ.

„Много съм доволен, че имам възможността да съм тук в Букурещ“, каза Ципрас. Според него четирите страни трябва да си сътрудничат, за да допринасят за мир, стабилност и сигурност в региона. „Балканите са място, което винаги е имало много предизвикателства. Това е регион, който често пъти е бил изправен пред конфликти, напрежение, но също така на Балканите има и много голям потенциал и ние сме се събрали тук, за да се справим с всички тези предизвикателства. Вярвам, че е изключително важно, че имаме нещо като институция в лицето на този четиристранен формат, който да работи за тези цели. Нашата цел е да сме в подкрепа за балканските държави и да допринасяме за развитието на нашия регион на база на нашите желания и интереси не само на създадения дневен ред от трети страни“, допълни Ципрас.

Според него днес повече от всякога има нужда от четиристранния формат. "Когато говорим за Западните Балкани става дума за Европа", каза той и посочи, че трябва да се помогне на Западните Балкани в пътя им към ЕС и изпълнението на условията за това.

"Дискусиите по темата продължават. Дискусиите започнаха по времето на срещата през 2003 г. в Солун, когато темата за Балканите беше поставена на дневен ред, както и членството на България и Румъния . Трябва да продължим това, което стартирахме преди 15 години", посочи още гръцкият премиер и заяви, че това ще бъде продължено на срещата в София на 17 май.

Той подчерта, че председателството на България е изключително успешно. "Важно е следващите председателства да продължат линията, свързана със Западните Балкани и ние ще предоставим нашата подкрепа до максимална степен", допълни още Алексис Ципрас.

Ципрас отбеляза и, че следващата четиристранна среща между България, Гърция, Румъния и Сърбия ще се проведе в гръцката страна през юни. Там ще бъдат поканени и транспортните министри на четирите държави.

"Отдадохме голямо значение на свързаността на Балканите и привличането на инвестиции в региона. Обсъдихме конкретно магистрали, жп линии, свързване на пристанища и нашите реки. Тук искам да обърна внимание на свързването на пристанищата в Гърция с тези на Черно море и с Дунав. Също така много важен е и инфраструктурният проект между Солун, София и Букурещ. Това е проект, който най-вероятно ще доведе до увеличение на пътнико-потока и на броя туристи, които преминават от Румъния и от България към Гърция и обратно. Важна е свързаността между Солун и Белград", заяви гръцкият премиер.

По думите му друг важен проект е свързан с енергетиката - връзката между Гърция и България и вертикалният коридор, който свързва двете страни енергийно и с Румъния. "Тази свързаност ще даде допълнително измерение на свързаността на държавите ни", допълни Ципрас.

Той благодари на премиера на Румъния, на премиера на България и на президента на Сърбия за тази важна среща.

"Днес имахме повод да задълбочим нашите взаимоотношения и да анонсираме, че по време на следващата среща аз ще имам честта да съм домакин в Гърция в края на юни", каза Ципрас.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят